commons.wikimedia/SUHEJLO
Kosovske bezbednosne snage

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun upozorio je danas da bi se, ako Kosovo uđe u NATO, iz osnova promenila bezbedosna situacija na Kosovu, što je veoma loše po Srbe, jer će se povećati značaj organizacije kao što su Kosovske bezbednosne snage, koja je, kako je dodao, naslednik OVK.

Drecun je ukazao da Zapad funkcioniše po određenoj matrici, i da se na nasilje nad Srbima gleda kao na pojedinačne incidente za koje je nadležna Kosovska policija.

– Veoma je zabrinjavajuće što u poslednje vreme imamo kontinuiranu kampanju nasilja Prištine nad Srbima. Imamo sve više napade na srpsku decu i omladinu. Suočeni smo sa olakim, neprihvatljivim potezanjem oružja pod nesuvislim objašnjenjima – rekao je Drecun.

On je naveo da Kfor govori o tri prstena kosovske bezbednosti, da je prvi kosovska policija, drugi Euleks i treći Kfor koji reaguje samo u najkritičnijim situacijama.

– Kfor prepušta Kosovskoj policiji da radi šta radi, da sprovodi vladavinu zakona. Ali Priština to sprovodi samo na severu, dok južno od Ibra vladaju kriminalne bande i nema sprovođenja vladavine prava – istakao je on.

Drecun je ukazao da su specijalne jedinice policije bile stacionirane južno od Ibra i povremeno bi upadale na sever, a Kurti je situaciju oko registarskih tablica iskoristio da im izgradi privremene baze na severu uz koridore kretanja iz južnog u severni deo.

– Postoje četiri baze, a u planu je još jedna, koja posebno zabrinjava jer bi to bila baza za Kosovske bezbednosne snage. Njihov ministar odbrane je najavio da će 2023. biti godina tih snaga, uz ulaganje u opremanje i stručno ospobljavanje. Imajući u vidu što je i predsednik Vučić juče rekao, da će Zapad ugurati Kosovo u NATO, jasno je da Kosovske bezbednosne snage morau da se ubrzano formiraju. To je opasnost po bezbednost srpskog naroda. Ako Kosovo postane članica NATO, to bi iz osnova promenilo bezbednosnu situaciju i veoma bi bilo loše po našu stranu – zaključio je predsednik skupštinskog odbora za KiM.

2 COMMENTS

  1. “Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tiranin na slaba čovjeka; al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetlija!” P.P Njegoš

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here