EPA/Petrit Prenaj

Treći dan na snazi je zabrana građanima centralne Srbije da ulaze na Kosovo i Metohiju sa srpskim pasošima. Mera direkcije graničnih jedinica kosovske policije i zabrana ulaska, ne odnosi se na osobe koje poseduju ličnu kartu i izvod iz matične knjige rođenih za decu sa fotografijom, javlja RTS.

Predstavnici centralnih vlasti u Prištini kažu da se ne radi o novoj odluci, već o poštovanju sporazuma dogovorenog pre osam godina.

U kosovskom ministarstvu spoljnih poslova navode da Briselski sporazum iz 2011. godine o slobodnom kretanju predviđa jedino upotrebu lične karte i izvoda sa fotografijom deteta i da ne prepoznaje upotrebu pasoša.

Dakle, ko sa prebivalištem u centralnoj Srbiji ne poseduje važeću ličnu kartu ili nema izvod sa fotografijom za decu, ne treba da kreće put Kosova i Metohije. Samo pasoš mu neće biti dovoljan.

Ova mera ne pogađa Srbe na Kosovu i Metohiji, jer oni uglavnom poseduju posleratna kosovska dokumenta i znaju za praksu koja se primenjuje na administrativnim prelazima.

Građani centralne Srbije koji putuju preko Kosova treba da budu oprezni – čeka se dugo i sa jedne i sa druge strane. Kada se dobije informacija da se ne može dalje, može da bude jako neprijatno.

Sa Merdara je moralo da se vrati tridesetak porodica, u kojima je bilo i dece.

Dokumenta za decu su najveći problem, jer dobijanje izvoda iz matične knjige može u nekim slučajevima i da potraje.

Albanci iz tri opštine sa juga Srbije preko Albanskog nacionalnog saveta hitno zahtevaju izuzeće ovih mera za njih.

U pismu upućenom kosovskom ministarstvu spoljnih poslova, ističu da preduzete mere predstavljaju dvostruku diskriminaciju. Albanci tradicionalno koriste prištinski aerodrom za putovanja, dok ova mera otežava i komunikaciju Albanaca sa dijasporom.

Na prištinskom aerodromu mera zabrane korišćenja biometrijskog srpskog pasoša ne važi, ali do aerodroma može jedino uz ličnu kartu.

1 COMMENT

  1. Srbija treba da primenjuje Rezoluciju 1244 po kojoj svi građani KiM trebaju imati dokumenta države Srbije. Ako ih nemaju nemaju šta da traže na prelazima sa KiM i obrnuto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here