Evropa je dom nekim od najboljih uličnih umetnika i brojni evropski gradovi smatraju se za ogromna uporišta slobodnih kreativaca koji svoje emocije, razmišljanja i doživljaje sveta oko sebe vole da izražavaju u formi grafita ili murala na zidovima.

Ukrašavanje zidova nekada je predstavljalo bunt i revolt, a sada je uglavnom ovaj vid umetnosti način da se iskaže kreativnost i ukrasi predeo na kojem se rad oslikava.

Evropa je tokom vekova iznedrila brojne umetnike kako u oblasti slikarstva, vajarstva tako i muzike, filma, fotografije. Ipak, iako se nastanak grafita, kao jednog od osnovnih oblika ulične umetnosti, vezuje sa jedan drugi kontinent, evropski stvaraoci priredili su neke od najboljih i najvelelepnijih prikaza svojih mogućnosti na zidovima širom starog kontinenta.

Ako želite da pogledate fantastične radove uličnih umetnika Majorka je odličan izbor, s obzirom na to da u pojedinim delovima ovog grada postoje kvartovi koji su prava meka za ulične umetnike i slobodne stvaraoce.

Nemojte biti iznenađeni savršenim radovima ulične umetnosti koji se mogu pronaći u prestonici Grčke – Atini. O popularnosti i značaju ovakvog vida kreativnog izražavanja dovoljno govori i podatak da reč “grafit” potiče od grčke reči “graphi” (pisati). Velika atinska predgrađa koja su idealna za istraživanje ulične umetnosti su: Anafiotika, Psiri, Plaka, Gazi i Metakourgeio.

London, kao prestonica gotovo svakih vidova umetnosti, neizostavan je na ovoj listi. S obzirom na to da je veći deo godine ovde tmurno i vlažno vreme, ljudi bi pomislili da je oslikavanje spoljnih zidova nemoguća misija, ali ipak ova metropola može da se pohali itekako dobrom kulturom grafita.

Southbank je verovatno jedno od najpopularnijih mesta u Londonu za grafite, a ukoliko krenete ka skejt parku pored mosta možete uživatu u epskim prikazima, karikaturama i fantastičnim vizualima.

Belgijski grad Gent smatraju gradom ulične umetnosti i duž puteva i ulica ovog mesta mogu se videti poprilično dobri i zanimljivi radovi kako lokalnih, tako i inostarnih umetnika. Iz široke ponude izdvaja se ulica Werregarenstraatje ili Graffitistraatje, koja se može pohvaliti stotinama različitih radova. Ipak, pravo zadovoljstvo predstavlja Concrete Canvas Tour koji će vas sprovesti do najpoznatijih remek dela na ruti od 7 kilometara.

Berlin je grad koji ostavlja utisak da uvek ima još toga da se otkrije i da nikada niste u stanju da iskusite sve. A jedna od zanimljivijih stvari koju može da vam ponudi jeste ulična umetnost. Skoro svaki slobodni zid u gradu ima nešto raspršeno preko njega, u rasponu od grafita i “tagova” do murala.

Umetnost na ovim gradskim zidovima namenjena je da svi uživaju, a ne da se radovi skrivaju u zagušenim ili skupim muzejima. Beograd, takođe važi za grad koji može da se pohvali ogromnim brojem karakterističnih radova uličnih umetnika. Zato, dok razmišljate koji od ovih evropskih gradova prvo posetiti, obavezno čekirajte i ulice našeg glavnog grada, sigurno je da ćete pronaći mnogo toga što bi moglo da vam zaokupi pažnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here