Prosečna vrednost sadržaja semena u plodu je oko 47 procenata, što je veoma značajno zbog ulja. Semenke šipka obiluju supstancama koje imaju lekovito dejstvo na kožu, pa se koristi za lečenje akni, ožiljaka i opekotina. Visoka koncentracije vitamina A, osigurava koži elastičnost i daje koži vitalnost, dok masne kiseline linoleinska i oleinska održavaju vitalnost staničnih membrana i osiguravaju epidermu optimalnu vlažnost.

Šipurak sadrži antioksidans flavonoid poznat po antivirusnom i antibakterijskom delovanju, pa se nanošenjem šipkovog ulja na akne sprečava infekcija i podstiče obnavljanje epitela. Još jedan antioksidans iz ovog ploda – likopen – blagotvorno deluje na kožu, jer ublažava bore i sprečava delovanje slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje.

Kao i sva druga ulja, i ulje od šipka je emolijens, odnosno povećava mekoću kože i čini je glatkom.

Odlično je i sredstvo za zaštitu od sunčanja. Praktično, spakovano u losionima za telo, kupkama, balzamima za usne i kremama za negu ruku i noktiju ispoljava delotvornost na svakom delu tela.

Ulje šipurka se pokazalo ne samo delotvorno za bore, već i u borbi protiv strija, hiperpigmentacija, kao i u mešavinama sa drugim lekovitim biljkama neizostavni je deo krema i uljnih mešavina za negu suve kože.

Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava visinu holesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Potrebno je ulje čuvati na pravilan način na hladnom i tamnom mestu i paziti na rok trajanja.

Ove mešavine ulja možete napraviti kod kuće i koristiti ih svakodnevno za određene delove tela ili lice.

Ulje za tretman ožiljaka od akni

15ml ulje ploda divlje ruže
10ml macerat centele u bademovom ulju
4ml jojobe
1ml biljno ulje semena šargarepe
10 kapi eteričnog uljaruzmarin verbenon
10 kapi eteričnog ulja lavanda
5 kapi vitamin E (d-alfa tokoferol)

Ulje za tretman protiv bora

14ml biljno ulje šipurka
10ml biljno ulje noćurak ili macerat centelle
5ml biljno ulje seme nara
1ml biljno ulje semena šargarepe
7 kapi eterično ulje smilje
10 kapi vitamin E (d-alfa tokoferol)
Ulje treba sipati u tamne i tople staklene posude, najbolje da budu smeđe, tamnije posude, jer ulje od šipka “ne podnosi” dobro svetlost.

Ulje za prevenciju strija

15ml ulje divlje ruže
10ml macerat centelle (u semenu grožđa)
3ml ulje semena nara
1.5ml biljno ulje od semena šargarepe
10 kapi vitamina E (d-alfa tokoferol)

Možete ih koristiti dva puta dnevno nakon tonika, tako što ćete naneti na još uvek vlažnu kožu i detaljno utrljati na kožu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here