Pexels

Kada je reč o uklanjanju masnoće u predelu stomaka, možda će vam prvo pasti na pamet HIT treninzi i povremeni post, a da li ste ikada razmišljali o čajevima?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu “Nutrients” otkriva da ispijanje ulong čaja može pomoći u irazgradnji masnoće, i to dok spavate.

Preciznije, istraživači sa univerziteta Tsukuba u Japanu otkrili su da svakodnevno konzumiranje samo dve šoljice ovog tradicionalnog kineskog čaja ubrzava procese sagorevanja masti u telu.

– Kao i svi čajevi, ulong sadrži kofein koji utiče na metabolizam povećavajući naš puls. Međutim, studije ukazuju na to da konzumiranje čaja može da poveća i razgradnju masti, nezavisno od efekta kofeina – navodi u saopštenju viši autor studije, profesor Kumpei Tokujama.

Šta su istraživači otkrili nakon dve nedelje proučavanja ispitanika?

Ulong čaj, koji je delimično oksidiran i smatra se nečime između zelenog i crnog čaja, s obzirom na to da ima svojstva i jednog i drugog, i čist kofein povećali su razgradnju masti za 20 odsto u poređenju s rezultatima onih koji su uzimali placebo.

Još je impresivnije otkriće da su se pozitivni efekti tog čaja na telo odražavali tokom cele noći. Čudno je to što grupa koja je pila ulong čaj ili čisti kofein tokom dvonedeljnog perioda nije povećala potrošnju energije. Ovo zapažanje ukazuje nato da su učesnici možda razvili toleranciju na stimulativne efekte oba tretmana.

Nisu primećene promene u obrascima spavanja kod grupa uprkos činjenici da su oba tretmana uključivala kofein za koji se zna da remeti san.

Profesor Tokujama kaže da iako efekti koje je oolong imao na razgradnju masti tokom spavanja ukazuju na to da bi čaj mogao da pomogne u kontroli telesne težine, nejasno je da li će ti efekti zapravo dovesti do gubitka masti tokom dužeg vremenskog perioda.

– Osim toga, želimo da isprobamo oolong čaj bez kofeina kako bismo bolje razlikovali efekte kofeina od ostalih sastojaka čaja, što će nam pomoći da shvatimo kako oolong tačno pomaže u razgradnji masti – rekao je u profesor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here