M. Ninović - Vesti
Strastveni ribolovac: Rade Petrović sa ulovom

Iako je u Viktoriji krajem avgusta još hladno zimsko vreme, kad riba obično slabo grize, četvorodnevni boravak pored jezera i reke Mari bio je berićetan za grupu ljubitelja ribolova iz Melburna. Petnaestak ribolovaca okupilo se na jezeru Mulavala u Jaravongi, koje je spojeno sa rekom Mari i udaljeno oko 265 kilometara severozapadno od Melburna.

Prvu ribu, marikoda dugačkog 71 centimetar i teškog 7,5 kilograma, upecao je Rade Petrović, privrednik iz Džilonga. Petrović se doselio u Melburn iz Kragujevca 1980. godine i vlasnik je velike prodavnice mešovite robe, s najviše proizvoda iz Srbije.

– Biznis ide dobro – kaže Petrović. – Svakih mesec dana dolazi mi roba u kontejnerima iz Srbije, ali i ostalih republika bivše Jugoslavije, pa kupci dolaze i iz Melburna.

Poslovne obaveze ipak ne sprečavaju Petrovića da provede četiri dana kraj jezera na pecanju…

– Veliki sam zaljubljenik u ribolov. Ovde se nekoliko dana opustim i to često radim. Za mene je ovo odmor i pravo uživanje. Motel jeste na samoj obali, ali ne spavam dugo jer me probude zvonca kad riba preko noći zagrize. Na ovom istom mestu sam uvek prolazio dobro i ulovio sam dosta ribe, pretežno marikoda – kaže Petrović.

Uživanje: Branislav Bata Jović i Rade Petrović

Pored njega, i Verica Marković se može pohvaliti upecanim šaranom od šest kilograma. Branislav Bata Jović je čamcem krstario jezerom, ali nije imao dobar ulov, iako je menjao mesta kako bi našao gde „grize“.

Grupu pecaroša predvodio je koordinator Srpskog društvenog servisa iz Sent Albansa Milan Pualić.

Produženi pecaroški vikend obeležilo je pravo zimsko vreme. Sunčano bez oblačka, ali izuzetno hladno s blagim vetrom. Temperatura se u ranim jutarnjim satima spuštala i ispod nule. Kažu da je ovakvo i slično vreme kad riba ne grize. Međutim, pokazalo se da nije baš tako jer su upecana četiri marikoda i dva šarana, a nijedna riba nije bila ispod šest kilograma težine. Trenutno se zatvara sezona za marikode, a ponovo će biti otvorena u decembru, kad usledi znatno toplije vreme.

Pravi raj

Ova destinacija je zaista idealna za pecaroše. Na samoj obali je motel, smešten u uređenom parku namenjenom za dobar provod i lep boravak u divnoj prirodi. Raspoređeni pecaroški štapovi sa obaveznim zvoncima za upozorenje kad riba zagrize, mirovali su i tek s vremena na vreme bi se oglasili dok su pecaroši okupljeni oko vatre grejali dlanove i pripremali specijalitete sa roštilja preko celog dana.