pixabay.com

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izneo je ultimativni stav prema Rusiji i njenom budućem odnosu sa evropskim zemljama.

On smatra da Rusija „ispituje granice dozvoljenog“ i želi da podeli Evropu.

„Rusija mora da se odluči: ili želi da bude sa Evropom ili protiv Evrope“, rekao je poljski premijer u intervjuu za italijanski list „Republika“.

Prema njegovom mišljenju, Zapad će pokazati slabost ako da dozvolu za puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“. Taj projekat, uveren je Moravjecki, trebalo je da bude simbol i instrument vladanja Rusije nad centralno-istočnom Evropom.

„Vreme ustupaka je završeno. Na tvrdu politiku moramo da imamo oštar odgovor u vidu drastičnih sankcija“, zaključio je poljski premijer.

Podsetimo, zapadne zemlje i Kijev u poslednje vreme učestalo optužuju Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu zbog čega sve češće govore o spremnosti da Moskvi u tom slučaju uvedu do sada neviđene sankcije.

Rusija je u više navrata opovrgla da planira tako nešto, ističući da je pomeranje vojnih snaga na njenoj teritoriji, koje izaziva uznemirenost Zapada a posebno susednih država, njeno suvereno i ustavno pravo.

Takođe u Moskvi naglašavaju da se na Zapadu ta teza koristi kao izgovor za dalje približavanje NATO granicama Rusije.

U međuvremenu, razgovarali su američki i ruski predsednik, a spremnost koju je Džozef Bajden iskazao u pogledu pokretanja dijaloga sa Rusijom o pitanju Ukrajine i bezbednosti, naišla je na kritiku zemlje tzv. istočnog krila Alijanse.

To je, prema pisanju medija, posebno razbesnelo jednu zemlju, a ruski senator Aleksej Puškov juče je otkrio da se radi o Poljskoj koja i inače vodi snažnu antirusku politiku.

5 COMMENTS

  1. Ako vam dodju jos jedanput necete se brzo osloboditi rusa, zar vam nije dosta, najgora ste nacija u evropi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here