Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da ga je francuski predsednik Emanuel Makron pozvao kako bi ga uverio da su neistiniti izveštaji o njegovoj navodnoj izjavi.

Makron je u intervjuu krajnje desničarskom magazinu „Aktuelne vrednosti“, objavljnom u petak, rekao da više voli ilegalne migrante iz Gvineje i Obale Slonovače nego „bande iz Ukrajine i Bugarske“, zbog čega je francuska ambasadorka u Sofiji pozvana u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova na razgovor 4. novembra.

Borisov je na svom Fejsbuk nalogu napisao da mu je Makron rekao da nije kritikovao državljane Bugarske, radnike i institucije, prenosi Tanjug pozivajući se na BTA.

„Francuski predsednik me uverio da nije kritikovao bugarske državljane, radnike i institucije. Predsednik Makron je ponovo potvrdio svoju podršku Bugarskoj. Kao premijer Bugarske neću dozvoliti da neko vređa bugarski narod i nadam se da će se slične situacije izbeći u budućnosti“, napisao je Borisov.

Френският президент Emmanuel Macron се свърза с мен, за да ме увери, че изтеклата информация за изречени от него думи в…

Gepostet von Boyko Borissov am Samstag, 2. November 2019

 

Reagovao je i bugarski predsednik Rumen Radev koji je kazao da je spoljna politika suviše upletena i delikatna da bi mogla da bude iskorišćena pred izbore za jeftini publicitet.

„U evropskoj politici je neprihvatljivo označavati narode“, rekao je Radev i dodao da bi takve vesti trebalo da se veoma pažljivo prevode i još pažljivije analiziraju kako bi se izbegle preterane reakcije zvaničnika.

 

Kako je rekao, odnoši Bugarske i Francuske zasnovani su na dugogodišnjem prijateljstvu i saradnji i dodao da ukoliko se pojave problemi, oni nemaju ništa sa tim.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime