Umesto donjeckog, Kijev kupuje ruski ugalj

0

Proruski borci čuvaju rudnike uglja u Donjecku
 

Sukob između proruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine omeo je dostavu uglja termoelektranama, koje obezbeđuju oko 40 odsto električne energije, a zalihe su na kritično niskom nivou pred zimu.

 

"Nemamo drugu mogućnost sem da se okrenemo ruskim proizvođačima i da pokušamo da tamo kupimo ugalj", rekao je Prodan na sednici Vlade.

 

Početkom godine, ukrajinska Vlada je potpisala ugovor o uvozu milion tona uglja iz Južnoafričke Republike i do sada je dobila tri isporuke. Dobavljač je ove nedelje odbio da dostavi ostatak usled optužbi u ukrajinskim medijima o postojanju neregularnosti u ugovoru.

 

Sve što iskopaju na istoku Ukrajine čuvaju za sebe za zimu
 

Prodan je negirao optužbe, navodeći da je dogovorena cena na tržišnom nivou. Međutim, on je naglasio da će drugi strani trgovci najverovatnije odbaciti saradnju sa Ukrajinom iz bojazni da će biti problema u realizaciji ugovora.

 

"Situacija nije jednostavna i postoji opasnost da nećemo moći da prođemo kroz zimski period. Nastavljamo sa pokušajima pronalaženja alternativnih puteva za dostavu uglja, ali druge kompanije ne gledaju blagonaklono na nas", dodao je Prodan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here