EPA-EFE

Umesto što se smejete našem modelu borbe sa covidom 19, bolje bi bilo da nešto naučite iz našega iskustva, tvrdi švedski epidemiolog Andre Tengel, piše Politiko.

On u otvorenom pismu kaže da karantin i druga ograničenja koja su uvele sve evropske zemlje može funkcionisati samo u kratkom periodu, a na duge staze švedski model je bolji.

Švedska vlada nije uvodila restriktivne mere, već je samo dala uputstva građanima kako da se ponašaju, što je za posledicu imalo više zaraženih i više žrtava od koronavirusa nego u zemljama koje su uvele karantin.

U pismu se objašnjava da „švedski model“ nije isto ono što su primenili u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu, to jest „šivi i dozvoli da se umre“, niti je to metod „da svako brine o sebi“, „već svi za sve“.

„Švedski model“ odbrane od koronavirusa ima istorijske korene i bazira se na ideji da svako treba da učestvuje u odbrani (ne samo od zaraze, već i u drugim situacijama) i da svako treba da da svoj doprinos.

Dugoročno pokazaće se da je „švedski model“ bolji, jer je striktne mere ograničenja, crvene zone i karantin moguće primeniti samo kratkotrajno, tvrdi on.

„Suprotstaviti se krizama koje traju duže ili se vraćaju u talasima, moguće je samo odgovornim učešćem i ponašanjem svih građana“, piše u pismu iz Stoklholma koje objavljuje onlajn magazin „Politiko“.

1 KOMENTAR

  1. Sad se pere ali loše. Najbolje da su svi ostali epidemiolozi glupi ili neobrazovani pa su mislili da se virus može pobediti zatvaranjem od mesec dana, a samo si ti pametan i rekao da ne može…
    Budalo, na tvoju dušu idu stotine umrlih šveđana koji nisu morali da umru da si ti učio od drugih i da se nisi inatio… Debil.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime