Youtube/Austrijski kulturni forum Beograd - ÖKF Belgrad
Marina Marković i Ivana Ivković

Srpski i austrijski umetnici, svojim delima brišu kilometre između dve zemlje, državne granice i predrasude dva naroda! Njihov poduhvat publici je ponuđen putem onlajn platforme “Na drugi pogled” ili “Auf den zweiten”, a svojevrsna kulturna simbioza dve zemlje, koje veže brojna srpska dijaspora u Austriji, ostvarena je zahvaljujući pokretaču ove onlajn platforme Austrijskom kulturnom forumu.

Virtuelni izraz, dostupan je i publici širom planete na secondglance.rs, a predstavlja i svojevrsnu pobedu nad koronom koja je spustila rampe na državne međe, zatvorila likovne galerije, bioskope… Sve je krenulo početkom godine kada je raspisan konkurs za dela vizuelnih umetnika, koji referišu i prevazilaze predrasude Austrijanca i Srba, a koje imaju usled bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih migracija. Koliko je bilo interesovanje govori 300 pristiglih radova u januaru, od kojih je u tri kruga žiri odabrao po deset najboljih iz svake zemlje. Povodom realizacije konkursa, Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma pojašnjava da postoji veliki broj klišea sa obe strane koji se odnose na mentalitet, hranu, porodicu i na rad budući da su dve zemlje toliko blizu jedna drugoj i da su kontinuirano bile u nekoj vrsti razmene tokom više vekova.

Pasoš suvišan

– Projekat omogućuje umetnicima da osvetle ta predubeđenja iz novog ugla, ali ne nužno kako bi ih eliminisali. Osvešćivanje u pogledu ovih zabluda, kao i mogućnost da im se nasmejete, ponekad su sasvim dovoljni da bi se dogodila prava razmena – objašnjava Fajks.

Svakog meseca, od marta do avgusta novi radovi se predstavljaju publici.

Ovu bilateralnu umetničku priču dve zemlje, jedan od predstavljenih srpskih intermedijalnih umetnika Beograđanin Boris Burić ekskluzivno za “Vesti” karakteriše kao utopijsku viziju ukidanja granica. Njegovi radovi su često zasnovani na ideji društvene i umetničke kritike koju izražava u galerijskim i umetničkim akcijama u vangalerijskom prostoru.

Burićev rad na platformi je, kako kaže “Utopian Technique”, redimejd objekat, pasoš. Namera mu je, da publiku podstakne na razmišljanje o mogućnosti prevazilaženja nametnutih granica, fizičkih i mentalnih.

– U radu “Utopian technique” probao sam da malim činom, intervencijom otvorim puteve za različite interpretativne destinacije. Sastrugao sam prednje strane pasoša, obeležja države. Taj postupak opravdavam željom i utopijskom vizijom za ukidanjem granica, posebno u momentu kada su za vreme pandemijske situacije svi zatvorili svoje granice, pa je i sam pasoš postao suvišan – objašnjava umetnik.

Ideju je dobio kada je shvatio da su pasoši Austrije i Srbije slične boje.

– Ukidanjem obeležja sa prednje strane nudi nam se opcija da ne znamo koji je pasoš je u pitanju, pa u ovom činu dolazi do prividno simboličkog izjednačavanja – priča Burić.

Upitan kako vidi onog “drugog” i koje relacije uočava kao tipske ili kao predrasude u austrijsko-srpskim odnosima, kaže da je odgovor integrisan u njegovom radu.

Susret “na pola puta”

– Nezadovoljan već postojećim stanjem u društvu, odlučio sam da gestom brisanja otvorim potpuno novu teritoriju i ona se nalazi izvan ili iznad postavljenih granica. Sugerišem promenu, ukinuo sam svoju poziciju, u tome je suština rada – pojašnjava umetnik.

Burić se nedavno u Beogradu sreo sa Sangam Šarmom i dogovorio da naprave foto performans, “miting praktik” u kome repetativno prolaze jedno pored drugog. Na ideju je došao kada je video da se umetnica bavi pokretnim slikama i predložio da se nađu “na pola puta”.

– Kako moj konceptualni pristup podrazumeva prošireno polje filma, rad sa pokretnim slikama drugim sredstvima, upravo bi naš simbolički susret na “pola puta” bio sam rad. Predložio sam rad u formi postera za fiktivni film koji smo simbolično nazvali Zeitnot. U narednom periodu ćemo kroz razmenu iskustava možda doći i do zanimljivih ideja, a ako se to desi imali bi potencijal za neku saradnju, što da ne – otkriva on.

Virtuelna galerija

Onlajn platforma Austrijskog kulturnog foruma je nastala ne samo zbog trenutne neizvesne situacije, već i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije. Zamišljena je kao izlagački prostor, a Borisu Buriću se svi radovi na platformi dopadaju.

– Neki su me privukli zbog konceptualnog pristupa, neki vizualno dobro izgledaju, neki poseduju određenu dozu humora. Sve u svemu, dobar odabir umetnika i sve pohvale za pokretanje platforme- priča on.

Učesnici u projektu

Umetnici u projektu iz Austrije su: Katrin Bolt, Eva Maria Šartmiler, Hana Primećofer, Hana Štipl, Julian Turner, Leonard Pil, Mihael Hajndl, Sangam Šarma, Ulrih Rajterer i Valter Kratner. Iz Srbije osim Borisa Burića, tu su: Aleksej Sivčević, Andrea Palašti, Doplgenger, Isidora Ilić, Boško Prostran, Igor Ripak, Ivana Ivković i Marina Marković, Lana Vasiljević, Mariela Cvetić, Mirjana Đorđević Thaler i Tijana Petrović.