R. Patković
Vicekonzul i generalna konzulka (u sredini) i članovi inicijativnog odbora

U prostorijama Generalnog konzulata Srbije u Diseldorfu održana je osnivačka skupština Srpsko-nemačkog kulturnog foruma (Serbisch-deutsches Kulturforum). To je prva organizacija u Severnoj Rajni Vestfaliji koja će okupiti srpske umetnike i kulturne radnike.

Forum je formiran na inicijativu Generalnog konzulata u Diseldorfu i nekoliko angažovanih srpskih umetnika, pre svega pijanistkinje Milenije Reljić i slikara Zoran Velinova. Prvo je održan inicijalni sastanak u prostorijama Generalnog konzulata, a potom nekoliko dana kasnije i osnivačka skupština sa većim brojem učesnika.

– U Severnoj Rajni Vestfaliji i Nemačkoj radi i živi veliki broj naših umetnika, koji su aktivni u raznim oblastima. Osnivanje foruma je pokušaj da se oni međusobno povežu, uspostave kontakte kako sa maticom tako i da nastupe organizovano ka nemačkim institucijama. Cilj je promocija i jačanje umetničke i kulturne scene i onoga što stvaraju srpski umetnici u Nemačkoj, ali jačanje odnosa sa umetnicima u Srbiji kroz zajedničke projekte i saradnju – kaže za “Vesti” Filip Pavlović, vicekonzul u Diseldorfu.

Presednik foruma je Zoran Velinov, potpredsednica je Milenija Reljić, a članovi predsedništva su Božidar Jovanović i Bojan Stanković.

– Svi zajedno dugujemo veliku zahvalnost na podršci konzulatu u Diseldorfu, posebno generalnoj konzulki Branislavi Perin Jarić koja predano radi na našem sabiranju i organizovanju. Veliko hvala i Ljiljani Plavšić Umiljenović – istakla je Milenija Reljić.

Promocija srpske kulture: Osnivačka skupština Foruma

Filip Pavlović navodi da su sastanku prisustvovali predstavnici Udruženja srpskih lekarai stomatologa, Pozorišta za decu “Sveti Strefan” pri crkvi u Esenu, kulturno-umetničkih društava Ambasador iz Kelna, Izvor iz Reklinghauzena i Kola iz Esena, Jugoslovensko-nemačkog kulturnog društva Hilden iz Hildena, Srpskog kulturnog društva “Tesla” iz Diseldorfa i više pojedinaca.

Mićo Blagojević, predstavnik Kola iz Esena, kaže da je Forum još u osnivanju i da u njega treba ukomponovati i slične nemačke organizacije ovakve vrste.

– Verujem da će se Forum profilisati kreativnim temama i sadržajima i obuhvatiti sve Srbe koji nešto vredno i pametno rade na ovim prostorima, bez obzira na to da li su doktori, muzičari, profesori ili slikari. Sem toga svi ćemo biti umreženi preko veb stranice na kojoj će sve informacije biti dostupne našim ljudima bez obzira na tošta ih zanima – kaže Petrović, uz koga su bile Tatjana Božović i Biljana Zorić iz Pozorištanceta “Sveti Stefan”.

Spremni da pomognemo

– KUD Izvor od osnivanja sarađuje sa našim konzulatom u Diseldorfu, rado smo se odazvali pozivu i čast nam je što smo bili na osnivanju Foruma. Mi smo o osnivanju Foruma saznali od Milenije Reljić s kojom takođe uspešno sarađujemo. Od Foruma očekujemo da više poveže predstavnike različitih kulturnih oblasti. Verujem da će biti zanimljivih projekata kojima se radujemo. Forumu želimo puno uspeha, a mi ćemo kroz folklor pokušati da damo podršku – kaže Milan Petrović predstavnik društva iz Reklinghauzena.