Umivamo se magarećim mlekom

0

Milan i Dragica Rošković sa magarcima
 

Ali, oni su jedinstveni po svojoj mini-farmi. Roškovići imaju šest magarica i jedno magare, vijetnamske svinje, mini-koze, stado ovaca, ždrebe, živinu i čak 12 mačaka.

– Još dok sam bio u Švajcarskoj, sanjao sam da čuvam nekoliko magaraca kad se vratim u zavičaj. Uvek me je pratilo sećanje kako sam jahao magare kada sam sa svojim pokojnim dedom Radisavom išao u planinu. I ta želja mi se ostvarila – objašnjava Milan za "Vesti" kako je postao uzgajivač.

Roškovići piju magareće mleko, a neretko se i umivaju njime. Razmišljali su da li da ga nose negde na otkup, ali su to male količine, pa verovatno ne bi bilo isplativo pošto magarica dnevno daje oko pola litre mleka. Planiraju da kupe mašinu za pravljenje krema i sira od magarećeg mleka, jer bi ti proizvodi doneli mnogo veću zaradu.

 

Magarac Mićko i kobila obožavaju da se valjaju u prašini
 

Inače, oni su u Beč otišli 1971. godine. Posle tri godine dobili su ugovor za Švajcarsku u kojoj su bili Milanova sestra Ruža i zet Janko Nikolić. Pošto je njima istekla viza i nisu mogli da rade u restoranu, setili su se Milana i Dragice i preporučili su ih svojoj gazdarici. Milan se tako zaposlio u kuhinji, a Dragica u bifeu.

 

Kod frau Veber radili su devet meseci, a onda su jednu sezonu ostali kod kuće. Naredne godine ponovo su otišli u Davos. Milan je radio na grilu u restoranu, gde je posle šest godina dobio i B vizu. U Cirih su se preselili 1981. godine. Milan se zaposlio kao bagerista, potom je menjao nekoliko poslova, a supruga se zaposlila u bolnici.

Dragica i njen ljubimac

Još nisu potpuno napustili Švajcarsku, ali više vremena provode u domovini.

– Pre nego što smo otišli u inostranstvo bavili smo se poljoprivredom. Mnogo je bolje što smo se odlučili za taj korak, jer nismo imali poljoprivrednu mehanizaciju. Posle smo od devizne ušteđevine kupili mehanizaciju i opremu, ali oko 14 hektara zemlje već godinama izdajemo pod zakup. Ulaganja su velika, posao je težak, posebno za mene jer sam operisao kičmu, a zarada je neizvesna – kaže Milan.

Dragica i Milan imaju sinove Slavoljuba i Miroljuba, koji sa svojim porodicama žive u Cirihu. Imaju četvoro unuka. Švajcarska im se sviđa i zbog toga što je pravno uređena i čista zemlja u kojoj svi poštuju zakon. Zna se šta se ne sme i niko to ne čini.
 

Svađa oko ovce

Dragica se takođe nije pokajala što su bili na privremenom radu u Švajcarskoj.
– Da smo ostali ovde, svađali bismo se da li da prodamo jednu ovcu ili ne. Jedno bi vuklo za rep, drugo za nogu, jer smo mi velika familija i treba nam puno para. Osim toga, jedva sam završila četiri razreda osnovne škole, kao i Milan. Srećom, tamo smo se snašli. Oboje smo odlično naučili nemački i italijanski – zaključuje Dragica.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here