Umro čuveni ruski veteran: Preživeo je logor, metak, gulag i nije našao Žanu

0

Vasenjin sa svojim praunukom Fjodorom u Parizu ove godine: Došli su po Žanu, ali nje više nije bilo
 

"Jedini preživeli iz jedinice iz Droma (na jugu Francuske) umro je danas u bolnici u Berezovskom, tri dana posle 95. rođendana", rekao je Frans presu njegov prijatelj Valerij Lobanov.

 

"Bio je hrabra i časna osoba… Imao je jedinstven život", napisao je Evgenij Kujvašev, guverner Sverdlovskog gde je živeo Vasenjin.

 

Vojnik Crvene armije Nikolaj Vasenjin uhapšen je u julu 1941. i poslat u logor, ali je uspeo da pobegne i priključi se francuskom Pokretu otpora. Posle ranjavanja, Vasenjin se zaljubljubio u Žanu koja ga je negovala. Njenu ruku tražio je od njenog oca, kapetana Žerara Monoa koji ga je odbio.

 

Nikolaj se 1945. godine vratio u Sovjetski Savez gde je bio osuđen na 15 godina zbog veleizdaje. Posle Staljinove smrti, 1953. godine, kazna mu je preinačena na kućni pritvor u Sibiru. Tamo se oženio Zinaidom, geologom u rudniku u kojem rade osuđenici. Rehabilitovan je krajem 1991. godine.

 

Nikolaj je, međutim, skoro 60 godina mislio na svoju tajnu ljubav i posle smrti Zinaide, sa kojom je imao troje dece, odlučio je da "pošto-poto pronađe Žanu".

 

Nosilac ordena Legije časti, Nikolaj je u junu otišao u Francusku, ali prekasno – njegova Žana je umrla u januaru te godine. Dočekan uz orkestar, otišao je u kuću u kojoj ga je Žana negovala, a potom je obišao i njen grob gde je ostavio crvene ruže i njene omiljene čokoladne bombone.

 

"Obećao sam joj da ću se vratiti i održao sam reč, kao što to rade ruski vojnici", rekao je tada Nikolaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here