“Umro je srpski Čehov“

0

Momo Kapor
 

MATIJA BEĆKOVIĆ

“Momin rad je radosna i raskošna pesma“

Akademik Matija Bećković smatra da je Momo Kapor usrećio ljubitelje pisane reči širom sveta.
“Momo Kapor je redak Srbin koji nije pisao pesme, a sve što je radio i govorio, pisao i slikao, radosna je i raskošna pesma, kojom je usrećio stotine hiljada čitalačkog čovečanstva“, rekao je pesnik, akademik Bećković.

RAJKO PETROV NOGO

“Bio je srpski Čehov“

Naš veliki pesnik Rajko Petrov Nogo, koji je, kako kaže, Kapora doživljavao više kao brata nego kao prijatelja, smatra da smo izgubili “srpskog Čehova“
"Poput mitskog grčkog kralja Mide, koji je sve što pogleda pretvarao u zlato, Momo Kapor je imao prokletstvo da sve što napiše i objavi, pretvori u bestseler. Kapor je bio čovek renesansnih darova. On je, kao što je poznato, pripadao bratstvu onih koji su čas pisali, čas slikali, pa su pisac i slikar jedan drugom vreme potkradali. Jedan se od drugog odmarali. Svaka velika kultura bila bi srećna da ima pisca kakav je Kapor, tog srpskog Čehova, koji je bio lak i prozračan, kako su voleli da kažu, u džinsu ili maskirnoj, ali Čehov“, rekao je Nogo.

 

RADA ĐURIČIN

“Divili smo mu se kako piše, slika i živi“

Dramska umetnica Rada Đuričin, koja je godinama izvodila predstavu "011" po tekstovima Mome Kapora, na vest o njegovoj smrti rekla je da je ovo dan velike tuge.
"Momo Kapor je bio skroman, a raskošan u svemu. Divili smo mu se i kako piše i kako slika i kako živi. On je bio pisac koga sam najradije tumačila… Bio je moj obožavani drug još od studentskih dana. Danas je dan velike tuge", rekla je Rada Đuričin. 

 

PERO ZUBAC

"Imao sam sreću da ga poznajem"

Pesnik Pero Zubac izjavio je danas da je imao sreću da poznaje Momu Kapora.
"Njega je sve bolelo što se dešavalo oko njega, a da je mislio da nije dobro za čoveka. Radi se, uz to, o veoma dobrom piscu, koji je na jednostavan način primao to što ga smatraju lakim piscem, a njegova literatura je literatura prvog reda. I veliki je slikar bio. Dobar čovek. Njegovim odlaskom svi smo mnogo izgubili", rekao je Zubac.

DRAGAN LAKIĆEVIĆ

“Bio je veliki gospodin i mudri, svestrani umetnik“

Glavni i odgovorni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević smatra da je ovo bilo doba Mome Kapora.
"Bio je avangardni pisac, klasik srpske proze u džinisu, zatočenik modernog mišljenja i donosilac zapadnog duha u Beograd. Svestrani poznavalac života, mladosti, grada, umetnosti, naravi, pokazao se i kao svestrani poznavalac svog života i svoje autorske, likovne i književne zagonetke. Ta zagonetka, zvana Momo Kapor, tek sad će početi da se odgoneta. Bio je veliki gospodin, velikodušni, zabavni, mudri, svestrani umetnik i bilo je ovo doba Mome Kapora", rekao je Lakićević.
 

Telegrame saučešća uputili Tadić, Cvetković, Dačić…

Telegrame saučešća porodici Mome Kapora uputili su predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i drugi učesnici političkog života u Srbiji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here