Umro Jovan Krkobabić

0

Preminuo u 84. godini: Jovan Krkobabić
 

Krkobabić je preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu posle borbe sa karcinomom jetre. On je bio zbrinut u apartmanu VMA na trinaestom spratu.

 

Preminuo je danas oko 17.45 sati, a prethodno su mu u poseti bili članovi porodice.

 

Kako "Alo!" saznaje bivši lider PUPS-a bio je svestan do poslednjeg trenutka.
 

Jovan Krkobabić (84), dugogodišnji lider PUPS-a već duže vreme imao je zdravstvene probleme, a poteškoće sa radom bubrega i jetre, kao što je pisao "Alo!" sprečile su ga da dođe na potpisivanje sporazuma o koaliciji okupljenoj oko SPS-a, već je ovlašćenje potpisao u krevetu.

 

 

Krhko zdravstveno stanje bilo je glavni razlog što se Krkobabić povukao iz političkog života.

 

Krkobabić je bio potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Rođen je 1930. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je 18 godina u Institutu za nuklearne nauke u Vinči. Bio je osnivač i direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih  delatnosti (današnji Fond PIO samostalnih delatnosti).

 

Bio je predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije od 2006. godine i Saveza penzionera Srbije.

 

Nosilac je brojnih domaćih i inostranih odlikovanja i priznanja, među kojima su Orden zasluga za narod, Priznanje Crvenog krsta Jugoslavije, Plaketa grada Beograda, Gramata SPC, Zlatna povelja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije bio je od jula 2008. do 2012. godine.

 

Bio je oženjen i ima dva sina od kojih je jedan poznati političar Milan Krkobabić.

 

Saučešće Dačića: "Bio mi je iskren prijatelj"

 

Povodom smrti Jovana Krkobabića, premijer Srbije Ivica Dačić uputio je telegrame saučešća njegovoj porodici i PUPS-u. Dačić je u telegramu istakao da se Krkobabić decenijama zalagao za prava penzionera u Srbiji. U svojoj bogatoj karijeri, od učešća u Narodnooslobodilačkom pokretu do potpredsednika Vlade Srbije, Krkobabić se borio za slobodu, socijalnu pravdu i stabilnost Srbije.

 

– Šokiran sam i potrešen vešću o njegovoj smrti. Jovan mi je bio iskren prijatelj i saradnik, koga sam cenio i poštovao. Ovo je veliki gubitak ne samo za mene lično, već i za celu državu – rekao je Dačić za Telegraf.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here