EPA/Peter Foley
Vasilij Nebenzja

Savet bezbednosti UN danas je jednoglasno odobrio produžetak isporuke humanitarne pomoći za oko četiri miliona ljudi na severozapadu Sirije u blizini Turske na još šest meseci.

Ovlašćenje Saveta bezbednosti neophodno je zato što sirijske vlasti bez toga ne pristaju na humanitarnu operaciju, kojom se dostavljala pomoć, uključujući hranu, lekove i sklonište, u oblastima Sirije pod kontrolom opozicije od 2014. godine, preneo je Rojters.

SB UN je u julu prošle godine glasao tri puta i na kraju se složio s produženjem od dva dana nakon prestanka odobrenja operacije pomoći UN.

Agencija napominje da su članovi SB UN dali neformalni pristanak za još šest meseci na tekst operacije, koji su izradile i ispregovarale Irska i Norveška pre nego što su 31. decembra završili dvogodišnji mandat u Savetu.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija opisao je kao “tešku odluku” da podrži rezoluciju i da to nije bila promena stava Rusije.

Moskva, koja je podržala sirijskog predsednika Bašara al Asada u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine, tvrdi da pomenuta pomoć operacije narušava suverenitet Sirije.

– Rezolucija ne odražava to što sirijski narod očekuje od Saveta bezbednosti, pre svega efikasnije humanitarne akcije i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Sirije – rekao je Nebenzija.

SAD, Velika Britanija i Francuska naglasile su danas da bi bilo neophodno jednogodišnje produženje operacije kada Savet bezbednosti sledeći put bude razmatrao ovo pitanje u julu.

– Ova rezolucija predstavlja minimalni minimum – rekla američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild, dodajući da produženje od 12 meseci omogućava grupama za pomoć da efikasno “nabavljaju, angažuju i planiraju”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here