Ujedinjene nacije su upozorile da bi se pauza u međunarodnom terorističkom nasilju uskoro mogla okončati i da je novi talas ekstremizma moguć pre kraja godine. Islamska država i dalje raspolaže velikom količinom novca, a proces deradikalizacije nije dao očekivane rezultate, navodi se u izveštaju UN, prenosi Gardijan.

Izveštaj je zasnovan na informacijama koje pružaju obaveštajne agencije zemalja članica UN i daje pregled kolektivnog razmatranja bezbednosnih službi širom sveta.

Specijalni posmatrači u Savetu bezbednosti dali su zabrinjavajuću sliku globalnog islamističkog ekstremističkog pokreta koji nastavlja da predstavlja značajnu pretnju uprkos nedavnim neuspesima, navodi se u izveštaju UN.

Autori izveštaja izrazili su zabrinutost zbog toga što je, kako navode, 30.000 stranaca putovalo u kalifat kako bi se borili na strani ekstremista i što su možda još među živima.

“Njihova buduća perspektiva izazvaće međunarodnu zabrinutost u doglednoj budućnosti. Neki se mogu pridružiti Al Kaidi ili drugim terorističkim organizacijama koje se mogu pojaviti. Neki će postati vođe ili radikalisti”, kaže se u izveštaju.

Kako se napominje, iako je geografski kalifat Islamske države prestao da postoji, države članice su saglasne da mnogi od faktora koji su doveli do uspona ID i dalje postoje, što sugeriše da se neće smanjivati pretnje od Al Kaide i drugih ekstremističkih grupa.

Glavnu zabrinutost izaziva radikalizacija “zatvorenika pogođenih siromaštvom, marginalizacijom, frustracijom, niskim samopoštovanjem i nasiljem”.

Povratak boraca u evropske države

Dalji izazov je skorašnje puštanje prvih talasa povratnika koji će biti zatvoreni nakon povratka iz kalifata Islamske države, navodi Gardijan.

“Programi deradikalizacije nisu postgigli željeni efekat. Najtvrdokorniji borci koji se nalaze na izdržavanju dugačkih zatvorskih kazni, neće skoro biti pušteni. Oni ostaju opasni i nastavljaju da predstavljaju izazov, kako unutar, tako i izvan krivičnog sistema”, dodaje se u izveštaju.

Evropske države procenjuju da je oko 6.000 njihovih građana otišlo u Irak i Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi ili drugim ekstremističkim grupama.

Trećina njih je ubijena, dok je druga trećina ostala u tom regionu ili je negde otišla.

Procene kažu da se oko 2.000 ljudi vratilo u Evropu.

Članovi Islamske države doveli su sa sobom veliki broj dece na teritoriju koja je pod kontrolom ekstremista, ili su se ta deca rodila na tom području.

Mnoga od njih sada su siročići, siromašni, bez državljanstva i sa neizvesnom budućnošću.

Zapadne zemlje do sada nisu bile voljne da ponovo prihvate građane koji su se otišli u Siriju da bi se borili na strani Islamske države, smatrajući ih bezbednosnom pretnjom i znajući da možda neće biti u stanju da im sude.

Prema izveštaju, Islamska država raspolaže kapitalom između 50 i 300 miliona dolara preostalih od prihoda kalifata koje sada koristi za propagandu i održavanje reputacije kao “globalnog svetskog terorističkog brenda – virtuelnog kalifata”.

Izveštaj navodi da Al Kaida i dalje ostaje otporna, ali da je njen lider, 68-godišnji Ajman el Zavahiri u lošem zdravstvenom stanju.

Američki mediji javili su u četvrtak da je sin i jedan od potencijalnih naslednika lidera Al Kaide, Hamza bin Laden mrtav.

2 COMMENTS

  1. To kazite kaubojima. Dok oni nisu poceli praviti red i zavoditi civilizaciju u tom delu sveta, nije bilo izbeglica i straha u Evropi. I dok nesposobni nemacki ministar nije tvrdio da se Nemacka brani na Hindokusu a ne u Nemackoj. Kako sejes, tako i zenjes.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here