UN: Na “crnoj listi” sedam organizacija iz BiH

0

"Na spisku Saveta bezbednosti još stoje imena sedam organizacija iz BiH, kao i ime Safeta Durgutije iz Travnika. Ipak, nijedno novo ime iz BiH nije stavljeno na ovu listu, pa tako i nijedno od onih 45 o kojima pišu mediji u BiH", izjavio je predsednik Sankcione komisije Tomas Mair-Harting za Dojče vele.

 

On objašnjava da stavljanje nekoga na "crnu listu" koja se aktuelizuje svakih sedam dana nije jednostavan proces tako da da svih 15 članica Saveta bezbednsti moraju da se usaglase oko toga da se neko stavi na sankcionu listu ili ukloni s nje.

 

Sve države čćanice moraju da se slože: Savet bezbednosti

"Imamo sastanke skoro svakih sedam dana kada prolazimo listu na kojoj je 488 imena koje pomno proučavamo. U svakom od tih slučajeva, svaka od 15 članica Saveta bezbednosti odlučuje da li to ime ostaje na listi, ili treba poduzeti mere da se to ime ukloni sa spiska", kaže Harting.

 

Mediji u BiH pišu da je iz Sarajeva u UN poslat spisak 45 organizacija koje se dovode u vezu sa terorizmom, a među njima su BBI banka, Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", "Air Bosna", Radio "Naba", list "Saff", preduzeće "Vitezit", nevladina organizacija "Žene ženama" i brojne humanitarne organizacije iz arapskog svijeta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here