pixabay.com
Ujedinjene nacije

Ujedinjene nacije pozdravljaju izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o nameri da se sprovede temeljna analiza zakona o jeziku, izjavila je na zasedanju Saveta bezbednosti UN zamenica generalnog sekretara za politička pitanja UN Rozmari Dikarlo

– Pozdravljamo izjavu predsednika Zelenskog o tome da će se izvršiti detaljna analiza zakona (o jeziku). Nadamo se da će to postaviti osnovu za usvajanje daljih mera za zaštitu manjina – rekla je Rozmari Dikarlo.

U Ukrajini je na snagu stupio Zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog, koji je u maju potpisao tadašnji predsednik Petro Porošenko. U aprilu je Vladimir Zelenski, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini, obećao da će izvršiti detaljnu analizu Zakona o državnom jeziku u skladu sa Ustavom zemlje. Zelenski je naveo da je zakon usvojen „bez prethodne široke javne rasprave“.

Zakonom se predviđa upotreba isključivo ukrajinskog jezika u gotovo svim oblastima života: u državnim organima, školama i univerzitetima, bolnicama, sudovima, vojsci, policiji, tokom izborne kampanje i referenduma itd.

Međutim, dokument predviđa izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, to znači da je jedini predmet napada ruski jezik, koji govori većina ukrajinskog stanovništva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here