UN priznao: Propala misija u Kongu

0

"Nismo uspeli u neutralizaciji pobunjeničkih ruandskih snaga FDLR (Demokratske snage za oslobođenje Ruande), što je zaoštrilo humanitarnu krizu u istočnoj kongoanskoj provinciji Kivu i rezultiralo novom ekspanzijom snaga kongonaskog pobunjeničkog CNDP (Nacionalnog kongresa za narodnu odbranu)“, piše u saopštenju eksperata UN u DR Kongu.

 

 

Nepregledne kolone kongoanskih izbeglica

 

 

Eksperti UN su ranije već optuživali Kongo i Ruandu da podržavaju suprotstavljene pobunjeničke pokrete, koji vode borbe unutar kongoanske teritorije. Iako su obe zemlje demantovale ove ocene UN ima dokaze da one dostavljaju vojnu opremu i daju drugu logističku podršku.

 

Oko 25.000 pripadnika snaga UN, koji su u DR Kongu bili podrška armiji te zemlje u ofanzivi protiv ruandskih pobunjenika FDLR, započetoj početkom godine, imali su zadatak da unaprede odnose između dva suseda DR Konga i Ruande, koji su bili u otvorenom ratu u periodu 1998-2003. godina.

 

Na ocenu eksperata UN da su propali napori UN u DR Kongu je uticala i činjenica da su jedinice pod kontrolom CNDP zauzele nove teritorije na istoku Konga, na kojima se nalaze provladine etničke snage Mai Mai milicije čiji je zadatak da štiti lokalno stanovništvo. Pripadnici milicije Mai Mai su se udružili sa pobunjeničkim FDLR i formirali novi zajednički front.

Savet bezbednosti UN je u dva navrata produžavao boravak snaga UN u DR Kongu, ali je njihovo angažovanje, kao i misije brojnih humanitarnih agencija i grupa za prava čoveka, ostalo bez uspeha, dok je humanitarna kriza produbljena.

Umesto stabilnosti i pomirenja plemena Tutsi i Hutu, čija je netrpeljivost imala vrhunac u genocidu nad Tutsima u Ruandi 1994. godine, mirovne snage UN i humanitarci u DR Kongu su postali svedoci izbegličkog talasa više od milion ljudi i na hiljade ubijenih i silovanih osoba.

 

Pobinjeničke snage imaju podršku više grupa raznih orijentacija koje deluju u Africi, Evropi i Severnoj Americi, a njihovo finansiranje je uglavnom iz krijumčarskih kanala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here