pixabay

Realne plate širom sveta pale su 2022. godine, prvi put od globalnog finansijskog kraha iz 2008, a sve veća kriza troškova života preti da izazove socijalne nemire i produbi nejednakost, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Prema najnovijem izveštaju ILO, mesečne zarade su realno smanjene za 0,9 odsto u prvoj polovini tekuće godine, što je prvi negativni rezultat od 2008. godine.

U izveštaju pod naslovom “Uticaj inflacije i Kovida-19 na plate i kupovnu moć” navodi se da kriza smanjuje kupovnu moć srednje klase i posebno pogađa domaćinstva sa niskim primanjima.

Procenjuje se da su realne plate u razvijenim ekonomijama G20 u prvoj polovini 2022. godine smanjene za 2,2 odsto, dok su one u članicama G20 u razvoju porasle za 0,8%, što je 2,6% manje nego u periodu pre Kovida 2019.

Tokom proteklih nekoliko godina, uska grla u lancu snabdevanja povezana sa pandemijom, zajedno sa geopolitičkom neizvesnošću, značajno su povećali troškove hrane i energije, dovodeći inflaciju u mnogim zemljama na najviši nivo u poslednje četiri decenije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here