UN: Sudski goniti zvaničnike SAD-a

0

Fonet
Nada se da je izveštaj Senata znak za početak procesa: Ban Ki Mun
 

 

Skoro deset godina od odlaska Buša iz Bele kuće, američki Senat objavio je juče izveštaj o istrazi o tajnom programu CIA za hapšenje i ispitivanje, van sudskog okvira, osoba osum njičenih da su povezane sa Al Kaidom. Navodi se da je desetine pritvorenika povezanih za Al Kaidu podvrgnuto "brutalnom" ispitivanju posle 11. septembra i terorističkih napada u SAD.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al-Husein rekao je danas da je "kristalno jasno" da u skladu s međunarodnim pravom, SAD, koje su ratifikovale Konvenciju UN protiv torture 1994. godine, sada imaju obavezu da osiguraju da ti ljudi odgovaraju.

"U svim zemljama, ako neko počini ubistvo, njemu se sudi i odredi se zatvor. Ako počine silovanje ili krađu, sudi im se i idu u zatvor. Ako narede ili omoguće sprovođenje torture, što se smatra ozbiljnim međunarodnim zločinom, ne mogu jednostavno ostati nekažnjeni iz političkih razloga', rekao je Husein.

Generalni sekretar Ban Ki Mun izrazio je nadu da će izveštaj Obaveštajnog odbora američkog Senata o svirepoj tehnici ispitivanja CIA na tajnim lokacijama van zemlje označiti "početak procesa" ka sudskom progonu, jer je "zabrana torture apsolutna", rekao je portparol generalnog sekretara.

Ben Emerson, specijalni izvestilac UN za kontraterorizam i ljudska prava, rekao je da izveštaj SAD pokazuje da je postojala jasna politika vođena sa visokog nivoa u okviru Bušove adminisitracijae koja je dozvoljavala da se sprovode sistematski zločini i kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Rekao je da međunarodno pravo ne dozvoljava da se da imunitet javnim zvaničnicima koji odobravaju upotrebu mučenja, i da se to odnosi ne samo na počinioce već i na one koji to planiraju i odobravaju.

"Činjenica da je politika otkrivena u ovom izveštaju odobrena na visokom nivou vlade SAD ne daje nikakvo opravdanje, time se čak povećava potreba za utvrđivanjem krivične odgovornosti", rekao je Emerson.

Izvršni direktor Hjuman rajts voča Kenet Rot izneo je slične ocene i rekao da će, ako ovaj važan proces govorenja istine ne dovede do pravnog gonjenja zvaničnika, mučenje ostati "politička opcija" za buduće predsednike.

Jedan zvaničnik Ministarstva pravde SAD rekao je danas da to ministarstvo ne namerava da preispituje odluku da se niko sudski ne goni zbog metoda ispitivanja.

Nije jasno kako bi mogle da se procesuiraju osobe u ovom slučaju kad američko ministarstvo pravde ne namerava da ih sudski goni, a SAD nisu pristupile Međunarodnom krivičnom sudu, koji je počeo da deluje 2002.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here