Tanjug/AP

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. Rezultat glasanja bio je 93 za, 24 protiv i 58 uzdržanih.

U nacrtu rezolucije navodi se da Generalna skupština može “suspendovati prava na članstvo u Savetu za ljudska prava člana Saveta koji čini gruba i sistematska kršenja ljudskih prava”.

U nacrtu rezolucije se dodaje da Savet ima “ozbiljnu zabrinutost” u vezi sa izveštajima o “grubim i sistematskim kršenjima ljudskih i međunarodnog humanitarnog prava”, koje je počinila Rusija tokom svoje invazije na Ukrajinu.

Predlog rezolucije podnet je na usvajanje uz podršku više od 65 zemalja, među kojima su sve članice EU, SAD, Kanada, Japan, Australija, kao i zemlje regiona – Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija. Među zemljama koje su glasale “za” bila je i Srbija.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava sa sedištem u Ženevi ima 47 članica koje se biraju na period od tri godine po regionalnim grupama. Rusija je zajedno sa Ukrajinom izabarana kao članica iz Grupe istočnoevropskih zemalja za period 2021-2023.

9 COMMENTS

  1. Sram vas bilo Vucicu nisi dostojan ovog sto si uradio smatrao sam te vrednim politicarem ali si sad dokazao da si kukavica. Ode i Kosovo sa ovim cinom.

  2. Decki jedina ispravna odluka.Pametno!!

    Budite otvorena srca i sve sto sada vidimo a vidimo uzas,progon smrt mladih sa obe strane uzas uzas …Za koga i protiv cega …..bolesni su ti koji donose odluke za desavanja di svi gubimo ……. vrijedno je samo bolesnim vodama ………neka sami krenu na prve linije mozda progledaju i izlice se……

  3. Ako je 58 zemalja moglo da se izjasne kao “uzdržane”, zašto to nsmo učinili i mi?
    Duboko sam razočarana. Zaboravili smo benefite i pomoć koju su nam Rusi pružali. Pa zar i mi da ih “zakopavamo”? U stvari, izneverili smo ih i imaju puno pravo da nam okrenu leđa.

  4. Ne mogu da dođem do daha! Užas!!! Ne mogu da verujuem da se to stvarno desilo! moglo je da se predvidi posle onih izjava da Putin koristi istu retoriku kao i Nato 90.- tih kod nas, da su Ukrainci u teškoj poziciji itd., ali smatrala sam da je to samo predstava za zapad. Gde je tu ta dobro izbalansirana politika i toliko izvikana neutralnost? Prognoza pametnijih ljudi je bila sledeća: ako vučić dobije sledeći mandat, pokazaće pravo lice. to znači duvanje u istu tikvu sa zapadom, uvođenje sankcija Moskvi, poklanjanje Kosova i Metohije, nebriga za Republiku Srpsku i sudbinu naroda u Srbiji! Ko će sada da stavlja VETO i da nas štiti kada se ovaj novoizabrani pajac osilio i radi protiv volje svog naroda?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here