Tanjug/AP
Francuska policija (Foto: Arhiva)

Francuske vlasti odbile su krajem prošle godine azil muslimanskoj porodici iz BiH, ali oni neće biti vraćeni u zemlju porekla jer su uhapšeni i u oktobru čekaju suđenje u Bezansonu, jer su unakazili 17. godišnju devojku samo zato što se zaljubila u mladog Srbina. Njeni roditelji, stric i strina uhapšeni su i odgovaraće jer su je tukli, mučili, zatvorili i obrijali joj glavu.

Čitava Francuska digla se na noge u osudi ovog stravičnog čina. Prvi je vest o ovome objavio regionalni list “Est repibliken”, a onda su to čitav slučaj preneli nacionalni mediji. U gradu sa stotinak hiljada duša blizu granice sa Švajcarskom svi su zgroženi onim što se dešavalo u njihovom komšiluku.

Ova muslimanska porodica stigla je u Francusku pre dve godine i tražila azil, ali su odbijeni u decembru. Imali su rok od dve nedelje da napuste Francusku, ali su tražili pomoć za povratak u BiH, pa je stigla i pandemija te im je dozvoljeno da sačekaju otvaranje granica.

Pretnje, pa zaseda

U međuvremenu, devojka je počela da se zabavlja sa 20-godišnjim Srbinom, koji s roditeljima živi u istoj zgradi u Bezansonu. Zamenik državnog tužioca iz ovog grada Margaret Parijeti rekla je da su se porodice dobro poznavale i da da nije bilo problema dok dvoje mladih nisu počeli da govore o venčanju.

– Roditelji devojke burno su reagovali. Govorili su joj: “Mi smo muslimani, nećeš se udati za hrišćanina.” Majka i otac su devojci oduzeli telefon i zabranili joj da se viđa s mladićem. Ali dvoje mladih se odlučilo na bekstvo i otišlo van grada na četiri dana, ali su sve vreme održavali kontakt s porodicama. Želeli su da na taj način pokažu koliko je njihova ljubav jaka – ispričala je tužiteljka Parijeti.

Međutim, te kontakte nesuđena tazbina iskoristila je da upućuje pretnje mladom Srbinu, pa se s devojkom sklonio u stan njegovih roditelja. Tada je dobio nekoliko lažnih pomirljivih poruka, pa je naivno pomislio da su se roditelji devojke pomirili s njihovom ljubavlju. Tako je s devojkom i svojim roditeljima pošao kod njenih.

Polomljeno rebro

– Odmah na vratima majka je ošamarila devojčicu. Odvukli su je u sobu i tukli. Otac je tražio od svog brata da je ošiša mašinicom, što je on i uradio. A imala je kosu dugu 60 santimetara – prenela je Margaret Parijeti.

Roditelji mladića posvedočili su da se nisu usudili da intervenišu, jer su bili u tuđem stanu, ali da su sina odmah poslali da pozove pomoć. Roditelji su pokušali da sakriju devojčicu, ali ju je policija našla i odvezla u Hitnu pomoć.

Devojka je zadobila lom rebra i podlive po celom telu, uključujući i iza uha, što ukazuje na to da su je vukli i čupali za kosu. Lekar joj je prepisao dve nedelje mirovanja. Njena porodica izvedena je pred sudiju, koji im je odredio nadzor do suđenja u oktobru za grupno nasilje nad maloletnom osobom. Istovremeno, zabranjeno im je da se približe devojci, koja je sada pod sudskom zaštitom.

Podrška Arna Gujona

Na jezivi primer mržnje srpskoj javnosti ukazao je francuski humanitarac Arno Gujon, veliki prijatelj našeg naroda, naročito na mnogostradalnom kosovu, gde nesebičlno pomaže srcem i dušom.

“Otac i brat su joj obrijali glavu i prebili je zato što voli hrišćanina. Jedna mlada Bošnjakinja zaljubila se u Srbina u Bezansonu i završila u Hitnoj pomoći sa slomljenim kostima. Cela Francuska priča o tome. Podrška za mladu devojku i njenog momka”, napisao je na Tviteru Gujon, inače srpski zet koji se ovog leta prihvatio posla sa suprugom Ivanom i plastio seno na imanju njenih roditelja.

Kazniti bez milosti

Jezivi primer šovinizma, mržnje i nasilja u Bezansonu ujedinio je u osudi ne samo francusku javnost, nego i najviše francuske zvaničnike.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Deramnen povodom ovog slučaja obratio se naciji ličnom porukom preko Tvitera:

“Duboko sam šokiran aktom torture nad ovom mladom devojkom. Svi koji su u to umešani odvedeni su u pritvor. Ovakvo varvarstvo zahteva najstrože kazne”, poručio je Deranmen.

Preko Tvitera je reagovala i Marlen Skijapa, delegirani ministar za građanstvo.

– Nasilje, ponižavanje, mučenje, pa čak i šišanje! Sram bio te roditelje, tog groznog strica. Za ova dela moraju da budu osuđeni. Podrška ovoj mladoj devojci, njenoj slobodi, njenom integritetu, dostojanstvu. I hvala njenom momku koji je omogućio da bude spasena – napisala je ministarka.

Reagovao je i Pjer Moskovisi, predsednik Revizorskog suda, bivši evropski komesar i francuski ministar.

– Devojka je pretučena i obrijana u Bezansonu jer voli hrišćanina! Taj čin mučenja i ponižavanja je grozan, nazadan i nepodnošljiv. Mora biti propisno kažnjen – poručio je Moskovisi, a osudi se pridružila i gradonačelnica Bezansona An Vinjo rečima da ovakvoj netoleranciji nema mesta u Francuskoj.