Unapređuju veze između naroda

0

Dalibor Višić sa Božanom Aleksić i njenom decom 

 

– Moja ideja je da na jednom mestu okupimo srpsku mladu elitu u Minhenu. Da se druže i dogovaraju advokati, inženjeri, doktori, vlasnici malih firmi u Bavarskoj koji su iz Srbije i Republike Srpske. Ovo udruženje trebalo bi da doprinese uspešnijem ulaganju naših poslovnih ljudi i bavarskih firmi u Srbiju, ali i firmi iz Srbije na području Bavarske. To podrazumeva da se na jednom mestu nalaze važni podaci o mogućnostima i potrebama za ulaganje u Bavarsku i Srbiju – ističe Dalibor Višić.

 

Osnivači

Bavarsko-srpsko privredno udruženje u Minhenu osnovali su predsednik Dalibor Višić, potpredsednik Dejan Marković, Vladimir Nikolić i Tamara Miricki članovi užeg rukovodstva i Jovo Malinčić, Alen Tomašević i Srđan Marjanović.

Svestan je Višić da ovakav poduhvat nije jednostavno realizovati i da za to treba dosta vremena, energije i angažmana. Za sada mu optimizma i energije ne nedostaje, a ni spremnosti da motiviše i druge da se tako ponašaju. U grupi osnivača su i dvojica naših advokata iz Minhena Vladimir Nikolić i Dejan Marković koji pomažu da sve ima jasne pravne i zakonske forme. Njih dvojica su sačinili nekoliko projekata za koje su dobili podršku Kancelarije za saradnju sa dijasporom.

– Za osnivanje internet portala Bavarsko-srpskog privrednog udruženja u Minhenu dobili smo podršku Kancelarije za dijasporu, jer smo konkurisali za sufinansiranje projekata. Već su stigla i sredstva. Imamo još nekoliko pripremljenih projekata, kao što je osnivanje preduzeća u Nemačkoj, što je zanimljivo za naše ljude u dijaspori, ali i potencijalne privrednike iz Srbije. Tu je i projekat koji govori o stečajnom postupku u teoriji i praksi sa iskustvima iz Nemačke – kaže Vladimir Nikolić.

Planirani su odlasci predstavnika udruženja u Beograd kako bi srpskim privrednicima predstavili mogućnosti izvoza u Bavarsku i osnivanja privrednih subjekata. To je u skladu sa politikom Vlade Srbije da se poveća izvoz, pogotovo u Nemačku i EU.

 

Humanitarni rad

Dalibor udruženju daje i novu dimenziju, a reč je o humanitarnom radu.
-U Prijedoru samohrana majka Božana Aleksić brine o petoro dece. Život su započeli na ledini, a pomogli smo podizanje objekata za seosko
domaćinstvo sa 1.600 evra. U Prijepolju smo nabavili prozore i vrata za kuću u kojoj će živeti petočlana porodica i za to je izdvojeno 630 evra. Uz pomoć Vladimira Šaponjića iz Landshuta Crvenom krstu u Banjaluci predali smo ultrazvučni aparat, belu tehniku, krevete, garderobu. Za tranSPORT je plaćeno 1.200 evra – kaže Višić i dodaje da je u selu Amajlije kod Bijeljine sa 500 evra ovih dana pomogao porodicu Srdić u kojoj je petoro dece ostalo bez majke.
On je u kontaktu i sa porodicom iz Srpca koja ima petoro dece i kojima je takođe potrebna pomoć. Ne čekajući da ga neko podrži, Dalibor ide u akciju i za sada uglavnom snosi sve troškove.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here