Unesko uvrstio slavu na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

0

Ulazak na Uneskovu listu značajno za Srbiju i njeno nematerijalno nasleđe
 

Odluku o upisu slave na Uneskovu listu donio je Međuvladin komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa na redovnom zasedanju održanom danas u sedištu Uneska u Parizu, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

 

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Asja Drača-Muntean istakla je da je upis na Reprezentativnu listu Uneska od velikog značaja za srpsku kulturu i njeno nematerijalno nasleđe.

 

"Ulazak na listu za Srbiju predstavlja izuzetnu čast i prestiž, ali istovremeno znači i obavezu države članice da stvori neophodne uslove za očuvanje nematerijalnog nasleđa na svojoj teritoriji", naglasila je Munteanova.

 

Srbija je 2010. godine ratifikovala Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog nasljeđa, a iste godine počela je primena Konvencije i stvoreni su uslovi da Srbija može da predlaže elemente nematerijalnog kulturnog nasljeđa na Uneskovu Reprezentativnu listu.

 

Za implementaciju konvencije zaduženo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Nominaciju Porodična slava za upis na listu pripremio je Etnografski muzej u Beogradu.

 

Član Nominacionog tima za upis slave u Reprezentativnu listu Uneska Marko Stojanović rekao je na predstavljanju u Parizu da je narodni običaj proslavljanja domaćeg zaštitnika pod nazivom "slava" ili "krsno ime" oblikovan u srpskoj srednjovekovnoj državi.

 

On je pojasnio da današnju običajno-religisku formu slave praktikuju i pripadnici nekih manjinskih zajednica, te da se značaj slave uvažava i na individualnom i na opštedruštvenom planu, što je štiti, održava i prenosi kroz generacije kao živo nematerijalno nasleđe.

 

Centar za nematerijalno nasleđe Etnografskog muzeja priložio je Uneskovoj komisiji obimnu dokumentaciju koja na najbolji način ukazuje na značaj slave u srpskom narodu, pre svega kao simbola zajedništva.

 

Slavski obred sastoji se iz prethrišćanskih, hristijanizovanih i hrišćanskih elemenata, što skupa učvršćuje religijski i nacionalni identitet i podržava kulturnu raznolikost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here