Unicef traži pomoć medija u borbi protiv nasilja

0

Posle pet godina sprovođenja programa "Škola bez nasilja" MInistarstvo prosvete i UNICEF, u saradnji sa drugim partnerima, započeli su kampanju "Zaustavimo nasilje zajedno" kako bi podstakli celu zajednicu da se aktivno uključi u smanjivanje nasilja.

 

Foto: arhiva
 

"U narednom periodu radićemo na pružanju informacija nastavnicima, roditeljima, učenicima i javnosti kako da reaguje za dobrobit deteta, a da to ne bude na štetu onoga ko reaguje", izjavila je na konferenciji za novinare koordinatorka programa za mlade u kancelariji UNICEF-a Jelena Zajeganović Jakovljević.

Prema njenim rečima svaka škola bi trebalo da ima program prevencije i da kontaktira sa svim institucijama u lokalnoj zajednici.

"Mnoge škole su organizovale sportske aktivnosti u kojima su deca formirala timove sa roditeljima i nastavnicima da bi uspostavili komunikaciju koja je ključna u prevenciji nasilja", rekla je Jakovljević i dodala da se u svim školama, koje su deo ovog projekta, formiraju vršnjački timovi gde deca sama rade na sprečavanju nasilja.

Savetnica za medije UNICEF Srbija Jadranka Milanović je rekla da ponekad i mediji ne gledaju širi okvir i da, u nekim slučajevima i samo izveštavanje o deci dovodi ih u opasnost od odmazde i stigmatizacije.

Za svrhu kampanje "Zaustavimo nasilje zajedno", koja će trajati tokom cele godine, a posebno u periodu od aprila do juna, izrađena su tri video spota koja su namenjena učenicima, nastavnicima i roditeljima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here