Udruženje košarkaša Španije (ABP) iznelo je zahtev da zbog pandemije korona virusa sve lige u Evropi promene kalendar takmičenja.

Španska unije igrača prva je u Evropi koja je zatražila promene u evropskim takmičenjima, pošto smatraju da pomeranje utakmica može doneti kolaps u rasporedu i da takav kalendar nikome ne može da koristi.

– Sezona je počela skoro pre mesec dana i u nacionalnim i u evropskim takmičenjima, a skoro da nema nedelje u kojoj neki meč nije odložen zbog pozitivnih slučajeva korona virusa u nekom klubu. U Španiji imamo pomeranje utakmica, ako pogledamo Evroligu, isto se dešava. Odložene utakmice, otkazuju se putovanja, ekipe su u karantinu – navodi se u saopštenju Udruženja košarkaša Španije.

Udruženje predlaže da sva takmičenja naprave svoje “balone”, poput onog koji je NBA liga napravila u Orlandu.

– Pred nama je prilika da pokažemo ljubiteljima košarke da postoji liderstvo ui odgovornost. U prethodnim mesecima biti odgovoran nije značilo samo sačuvati posao, već se i prilagoditi situaciji u kojoj živimo i sagraditi mostove saradnje. Protokol koji je primenjen u završnici španske ACB lige u Valensiji se pokazao kao efikasan. Nešto slično urađeno je i u FIBA Ligi šampiona. To pokazuje da kalendari i sistemi takmičenja nisu fiksne i nepromenljive strukture. Kvalitet naše igre pokazuje i njena sposobnost prilagođavanja izuzetnim trenucima poput onih koje proživljavamo  – navodi se.

ABP je najjači sindikat igrača u Evropi i jedini koji pored francuske unije ima kolektivni ugovor sa domaćim ligama.

Sa druge strane, nemaju nikakav zvanični odnos sa Evroligom i FIBA Ligom šampiona, niti imaju mogućnost da izvrše pritisak na bilo koje drugo takmičenje osim španske ACB lige.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here