Union: Niko neće u komisiju za Šapićev doktorat

0

Niko neće da dokazuje da li je ili nije njegova doktorska disertacija plagijat

"Mi smo imali dobru volju da jedan član komisije bude sa našeg univerziteta, a dva van njega, prevashodno sa državnih fakulteta, kako bismo obezbedili nepristrasnost postupka. Ispostavilo se da niko ne želi da se time bavi", rekao je Stefanović za "Danas".

 

On je kazao da je o tome u utorak obavestio Senat Univerziteta Union, na kome je zaključeno da će, ako se postupak ubrzo ne okonča, biti primorani da angažuju dva člana sa matičnog univerziteta.

 

Stefanović je rekao da Union neće dići ruke od ove priče, uz napomenu da postupak dokazivanja plagijata traje dugo. On je podsetio da je godinu dana trajala procedura u kojoj je potvrđeno da su dva profesora Uniona plagirala udžbenik.

 

Pet dana nakon što je na sajtu Peščanika objavljen tekst grupe profesora iz Srbije, zaposlenih na britanskim univerzitetima, u kojem optužuju Šapića da je u doktoratu koristio tuđe radove bez navođenja izvora, Senat Univerziteta Union doneo je odluku da formira komisiju za ispitivanje tih navoda.

 

Šapić je 2012. odbranio disertaciju "Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača", na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment Univerziteta Union.

 

Sporan i Šapićev doktorat?

 

A šta se dešava sa Stefanovićevim doktoratom?

 

"Danas" je preneo i da 10. oktobra ističe rok koji je Senat Megatrend univerziteta dao tročlanoj nezavisnoj komisiji da ispita navode o spornom doktoratu ministra unitrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

 

Rektor Megatrend univerziteta Slobodan Pajović rekao je za "Danas" da komisija radi i da će se članovi pre isteka roka sastati da bi objedinili izveštaj i pojedinačne ocene.

"Svaki član je dobio doktorsku tezu Nebojše Stefanovića, odluku Senata Megatrenda i izveštaj naše komisije. Oni su potpuno autonomni u radu i mi se u to ne mešamo", rekao je Pajović.

 

Stefanović je disertaciju pod nazivom "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravama (primer grada Beograda)" odbranio 27. juna 2013. na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta. Autentičnost tog doktorata su osporila trojica naučnika iz Srbije koji rade na univerzitetima u Velikoj Britaniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here