Uništavanje spomenika je zvono za uzbunu

0

Vreme da se u Hrvatskoj počne razvijati svest o poštovanju žrtava: Milorad Pupovac
 

Pupovac, koji je posetio devastirane spomenike u Plaškom i Veljunu, kaže da je vreme da se u Hrvatskoj počne razvijati svest o poštovanju žrtava iz vremena nacističke okupacije i ustaške vlasti.

 

"Vreme je da vrednosti antifašizma i antifašistički spomenici u Hrvatskoj dobiju status kakav po Ustavu Hrvatske treba da imaju", rekao je Pupovac.

 

On je najavio da će kao poslanik napisati dopis Hrvatskom saboru, predsedniku i premijeru Hrvatske, te Ministarstvu kulture, od kojih će zahtevati zaštitu antifašističkih spomenika.

 

Kao argument da je potrebno delovati, Pupovac je naveo da je jedno istraživanje u Istri pokazalo da čak 20 odsto učenika misli da je Ante Pavelić bio antifašista.

 

"U takvim okolnostima i uz siromaštvo ne čudi nas što se nešto tako događa, ali najmanje što očekujemo od države jeste da to počne menjati", rekao je Pupovac.

On kaže da je neshvatljivo da se skidaju bronzane ploče sa imenima pet stotina žrtava ustaškog pogroma Srba iz 1941. godine sa spomenika u Veljunu, ploče sa imenima žrtava sa spomen kosturnice u Plaškom i da se ispred zgrade opštine Plaški skidaju biste istaknutim junacima antifašističkog rata.

 

Prema podacima karlovačke policije, nepoznati počinilac je 28. septembra skinuo ploče sa spomenika žrtvama ustaškog terora, ali ih nije otuđio već su pronađene u blizini spomenika.

 

Tada su skinuta i zvona sa pravoslavnog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Veljunu. Zvona nisu odvezena, ali je hram oštećen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here