EPA/Raul Martinez

Karl Francens Univerzitet u Gracu prihvatiće u novom semestru i vakcine koje nije priznala Evropska agencija za lekove (EMA).

Na Univerzitetu u Gracu primenjuje se takozvano “3G” pravilo, što znači da je za pristup potrebno imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom Covid-19, ili negativan test.
Univerzitet je odlučio da se kao vakcinisani tretiraju studenti i oni koji nisu vakcinisani cepivom odobrenom od EMA.

U saopštenju Univerziteta se navodi da će studenti koji nisu vakcinisani cepivom odobrenom od EMA moći da prisustvuju predavanjima, a kao primer se navode kineski Sinofarm i Sinovak. Mediji prenose da se prihvata i ruski Sputnjik.

Inače, austrijske vlasti, za razliku od nekih drugih zemalja, od početka za ulazak u zemlju prihvataju sve vakcine koje je odobrila EMA, ali i one koje imaju odobrenje Svetske zdravstvene organizacije (ZSO), a to su kineske Sinofarm i Sinovak.

Međutim, za pristup restoranima, bazenima, kafićima i slično prihvata se vakcinacija isključivo vakcinom odobrenom od EMA.

U Gracu će potpuno imunizovani studenti ili oni koji su preležali koronu dobiti “pristupni pasoš” u obliku kartice sa kojom će imati brži pristup prostorijama za predavanja.
Ostali studenti moraće da prolaze duže kontrole, jer će se proveravati njihovi testovi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here