Kosovo online
Pripadnik Rosu

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović, ocenio je danas da je upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM sinhronizovana poruka Beogradu da mora da prihvati ono što je za Srbiju neprihvatljivo – francusko-nemački plan.

U izjavi za Tanjug, Božinović je rekao da je to vrsta nasilja Zapada, koji radi sinhronizovano sa Prištinom, i poruka za kosovske Srbe da moraju da se dogovore sa Prištinom, a ne sa Beogradom.

On naglašava da je očigledno da pored Nemačke i Francuske, iza tog plana stoji i briselska administracija i SAD, a da se u njemu, iako se tvrdi da je nov, ništa nije promenilo u stvarima koje su nama bitne, a to je priznanje Kosova i njegovo članstvo u UN.

Božinović ističe da to što je prema tom planu predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ne znači mnogo, jer tek treba da se vidi šta je ZSO po tom planu. On naglašava da ima mesta za poboljšanje francusko-nemačkog plana, ali da pregovori već dugo traju, a ne donose vidljive rezultate.

– Obećano je više sredstava, ali to je nešto što je prateći element takvih dokumenata. Što se tiče priznanja, od toga nema ništa jer mi to naprosto ne možemo da uradimo. Takođe, za nas je neprihvatljivo da omogućimo Kosovu da ulazi u međunarodne organizacije i UN – ističe Božinović.

On smatra da o eventualnom članstvu Kosova u UN treba da odlučuju neke buduće generacije, a da čitav pregovarački proces treba da se vrati u načelo koje je postojalo pre 20 godina, odmah posle NATO intervencije, a to je da se prvo obezbede standardi života tih zajednica na Kosovu, da te zajednice budu sposobne međusobno da komuniciraju i popravljaju sebi život, pa da se onda razgovara o statusu.

Božinović upozorava da je politika nove nemačke vlade mnogo tvrđa i nama nenaklonjenija.

– Tu politiku sad vode zeleni. Oni su partija sklona ekstremnim stavovima i ponašanju. Oni su već sada Nemačkoj naneli prilične štete koje će se narednih godina jasnije videti. Nemilosrdno seku sve veze Nemačke sa Rusijom, što će stvoriti velike probleme svima, ne samo Nemačkoj. Mi imamo razloga da budemo oprezni kada je u pitanju politika zelenih i ministarke, i tek ćemo videti na šta će to da izađe – zaključuje bivši ambasador.

1 COMMENT

  1. E,Vucicu sta ste dopustili radi vasihinteresa sram vas bilo ostavili str Srbr i Srpske svetinje u rukama Terorista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here