Olimpijski plamen za Igre u Tokiju upaljen je danas u drevnoj Olimpiji, na skromnoj ceremoniji bez prisustva gledalaca, zbog straha od širenja koronavirusa.

Kako prenosi Rojters, grčka glumica Ksanti Georgi u ulozi paganske sveštenice zapalila je plamen ispred razrušenog Hrama boginje Here koristeći konkavno ogledalo kojim je usmerila sunčeve zrake na srebrnu baklju i upalila plamen.

Grčka šampionka u streljaštvu prva je ponela olimpijski plamen, čime je postala prva žena kojoj je pripala ta čast.

Ona je plamen predala japanskoj atletičarki Micuki Nogući, pobednici maratona na Olimpijadi u Atini 2004. godine.

Nakon osam dana nošenja olimpijskog plamena kroz Grčku, plamen će 19. marta biti predat Japanu, na stadionu Panatinaiku u Atini, na kojem su 1896. godine održane prve moderne Olimpijske igre.

Ceremonija primpredaje biće manja nego što je planirano, moguće bez prisustva publike.

Plamen će čarter letom stići u vojnu bazu Macušima u prefekturi Mijagi, u pratnji japanskih trostrukih olimpijskih šampiona, džudiste Tadahiro Nomure i rvačice Saori Jošide, koji će biti među nosiocima plamena poslednjeg dana u Grčkoj.

Plamen će biti izložen u oblastima pogođenim katastrofom iz 2011. godine, pre nego što 26. marta krene nošenje baklje kroz japan, koje će trajati 121 dan.

Baklja visoka 71 centimetar, koja nosi motiv japanskog trešnjinog cveta “sakura”, zatim će krenuti kroz ostelih 46 prefektura, da bi na kraju stigla u Tokio.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da su organizatori Olimpijade posvećeni tome da igre budu održane po planu, uprkos “teškim okolnostima” usled globalnog širenja virusa.

Japanski zvaničnici se nadaju da će kroz Olimpijske igre prikazati obnovu regiona devet godina nakon cunamija i nuklearne katastrofe u Fokušimi, a portparol vlade izjavio je danas da će ta zemlja nastaviti pripreme za Olimpijadu, uprkos tome što je Svetska zdravstvena organizacija juče proglasila pandemiju koronavirusa.

Olimpijske igre u Tokiju, trebalo bi da budu održane, od 24. jula do 9. avgusta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here