Upozorenje dijaspori (2): Provalnici stižu sa Istoka

0

Iz daljine "tipuju" kuće i čekaju da vlasnici odu
 

– Oba puta provalnici su, sudeći po govoru, bili stranci. Kada su pre četiri godine izvukli težak sef iz kuće i pokušavali da ga utovare u kola, moj muž i ja smo naišli. Uzeli smo sa zida ukrasne sablje koje smo doneli sa naših egzotičnih putovanja i pojurili za njima. Mogu da vam kažem da su pobegli – nije im bilo do borbe – kaže gospođa B. dodajući da je najčešće bila reč o "sezonskim lopovima" koji verovatno misle da je lako izaći na kraj sa starim ljudima.

U međuvremenu muž gospođe B. je preminuo, pa su je deca bezuspešno nagovarala da instalira bezbednosnu kameru.

– Kakva kamera. Uopšte neću da živim u strahu – kaže ona.
 

Preporuke za zaštitu

Evo osnovnih: ostavite utisak kao da ste kod kuće i bar ne spuštajte sve roletne; dogovorite se sa susedima da prazne vaše poštansko sanduče; ojačajte ulazna vrata i garažna vrata katancima i drugim sistemima; kupite alarm; možete da prijavite svoje odsustvo policiji koja će onda redovno obilaziti vašu kuću, što će obeshrabriti lopove.

Njena ćerka međutim primećuje da je prošlog leta u više navrata zvonio telefon i neko spuštao slušalicu:

– Kada smo detektovali broj sa koga dolaze pozivi – videli smo da neko zove iz Rumunije.
 

Da li je reč o šefu bande koji iz Rumunije zove fiksne brojeve koje nalazi u imeniku, ili to radi neko sa rumunskog mobilnog telefona ko izviđa koja bi kuća bila zgodna za provalu? Ćerka gospođe B. prijavila je brojeve policiji koja pokušava da se izbori sa sve većim brojem provala što stranaca što domaćih lopova u vreme godišnjih odmora.

Prema zvaničnim statistikama broj krađa u stanovima i vikendicama u Francuskoj je prošle godine porastao za više od sedam odsto. U prevodu to znači da se u Francuskoj dogodi jedna provala svakih 90 sekundi, odnosno da se dnevno dogodi 985 provala. Više od trećine policija pripisuje mafijama iz zemalja istočne Evrope – čiji građani zahvaljujući "šengenskom prostoru" mogu slobodno da se kreću bez kontrole preko granica unutar EU.

– Imamo eksploziju provala, širi se osećanje nesigurnosti vezano za kriminalne mreže sa istoka Evrope i sa Balkana čiji pripadnici dolaze u našu zemlju i ponekad i ostaju na našoj teritoriji – priznao je pre nekoliko meseci tadašnji ministar unutrašnjih poslova Francuske Emanuel Vals.

 

Upozorenje dijaspori (1): Nemačka raj za provalnike!

Iako gospođa B. s početka naše priče kaže da se ničega ne boji, statistike govore o eksploziji provala upravo u seoskom području blizu gradova gde obično žive imućni Francuzi: u ovim sredinama prošle godine bilo je skoro 24.000 provala više nego prethodnih godina.

Uoči otvaranja provalničke letnje sezone u francuskoj policija ipak preporučuje ugrađivanje alarma u kuće, jer se pokazalo da 95 odsto provalnika pobegne čim se alarm uključi. Saopštavajući statistike policija je ovih dana izrazila čuđenje zbog toga što 80 odsto Francuza, koje su "posetili" provalnici, poput naše sagovornice gospođe B. ništa nisu učinili kako bi poboljšali svoju bezbednost.

Francuski mediji ovih dana objavljuju liste saveta kojih se treba pridržavati "da biste mirno otišli na letovanje".
 

Sutra – Upozorenje dijaspori (3): Lopovi haraju Švajcarskom

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here