Upozorenje dijaspori (3): Lopovi haraju i u “zemlji satova”

0

Premetačina u stanu M.K. u Bernu
 

Prvi put lopovi su M. K. provalili u stan i pokupili sav nakit, nešto novca i ostavili grozan prizor iza sebe. Stan je bio u potpunom haosu, sve ispreturano, razbacano i pocepano.

– Drugi put su u naš stan ušli preko terase i odneli nam prenosni kompjuter, pasoše, mobilne telefone i sve što je bilo vredno u kući – priseća se s gnušanjem naša sagovornica.

 

Upozorenje dijaspori:

1. Nemačka raj za provalnike!

2. Provalnici stižu sa Istoka

Kaže da joj je osiguranje minimalno nadoknadilo štetu, jer nije imala račun za svaki ukradeni predmet, te da policija nikada nije pronašla provalnike, kao i da je osećaj posle takvog događaja užasan, a strah da bi se nemile stvari mogle ponoviti veliki.

– Napustili smo stan i preselili se u drugi, jer sam se užasavala od pomisli da mi se to ponovo može desiti – rekla je M. K.

Ona je imala peh i da je pokradu na ulici, i u tramvaju, kada su joj ukradeni novčanik i mobilni telefon.

– Lopovi prate situaciju i kad su sigurni da duže vreme nema svetla u stanu, to je siguran znak za njihov pohod. Nažalost, i ova zemlja je puna kriminala i lopova – rekla je na kraju M. K.

Iako Švajcarska zvanično nije članica Evropske unije, potpisnica je sporazuma o slobodnom kretanju ljudi, pa granice danas nisu čuvane kao nekada, što je doprinelo i porastu kriminaliteta u "zemlji satova".

Česte su provale u stanove bogatih ljudi, ali i onih manje bogatih, krade se u javnom prevozu, na ulici, u prodavnicama, kradu se skupoceni automobili, pa i motori i bicikli. Švajcarska je zemlja, kažu, popularna kod lopova jer u njoj živi priličan broj bogatih, a sa druge strane, lopovi se vrlo brzo nađu izvan švajcarske granice. Do 2012. godine broj provala u kuće i stanove je bio u stalnom porastu, dok je u 2013. godini taj broj smanjen, ali ne značajno. U Cirihu i Bazelu statistika, recimo, beleži naročiti porast broja provala.

Vrlo često na meti provalnika su porodične kuće, a prema statističkim podacima, lopovi ulaze kroz podrumska vrata, koriste i terase i prozore. Rizik da budu uhvaćeni je vrlo nizak, pa je recimo u 2012. godini samo 12 odsto slučajeva rešeno, a lopovi privedeni ruci pravde.

Osiguranja koja građanima osiguravaju njihovu imovinu su takođe u problemu, jer moraju da isplaćuju velike premije ljudima koji su pokradeni. Borba protiv lopova se odvija stalno, ali policija često pokaže i nemoć, pa je, recimo, u Bazelu u pomoć u borbi protiv kriminalaca uključena čak i vojna policija!

Bilo je i onih stanara koji su zazidali svoje prozore kako bi se osigurali od provalnika, a mnogi se štite pomoću postavljenih kamera, alarma i slično. U policiji, međutim, kažu da je najsigurnija odbrana dobra komunikacija sa komšijama koji će motriti na kuću ili stan u odsustvu vlasnika.

 

Srpska banda voli automobile

Srpska banda ukrala je za pet godina čak 24 luksuzna vozila iz garaža u Švajcarskoj. Procenjuje se da je organizovana desetočlana banda ukrala automobile i robu u vrednosti od dva i po miliona evra. Ukradeni su automobili "mercedes", BMw, "jaguar" i "rendž rover", u deset organizovanih provala u garaže širom Švajcarske. Banda je krala i skupocenu robu iz vozila.

 

Vozila su lopovi odvozili u Srbiju, gde su ih prodavali za oko 8.000 evra, u proseku. Najveću krađu su počinili u Glarusu, gde su u proleće 2009. dva puta opljačkali garažu i ukrali sedam luksuznih vozila, vrednih milion franaka, kao i 38 ključeva od automobila i računar.

Sutra – Upozorenje dijaspori (4): Kazne nikoga ne plaše

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here