Tanjug

Velika potražnja za električnom energijom na Kosovu i Metohiji mogla bi da ugrozi snabdevanje strujom širom Evrope, upozorila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema sa sedištem u Briselu.

Operatori prenosnog sistema u regionalnoj grupi za kontinentalnu Evropu pozvali su Operatera prenosnog sistema na Kosmetu (KOSTT), da održi svoj sistem električne energije u ravnoteži, što je njihova ugovorna obaveza, prenosi Rojters.

Uvoz struje na Kosmetu ugrožava i druge zemlje Evrope

Zemlje širom Evrope, kako navode, suočavaju se sa rastućim cenama gasa i struje delimično zbog porasta potražnje usred ekonomskog oporavka zemalja od pandemije. Ovo je posebno izraženo na Kosovu i Metohiji, gde je došlo do smanjene proizvodnje struje zbog tehničkih kvarova usred zimske sezone. Sve to ih, kako navode, primorava da se uvozi više struje nego što je uobičajeno na teritoriji Kosova i Metohije.

Navode primer preduzetnika Dželjalja Gašija koji razmišlja o zatvaranju svoje pekare u Prištini jer ne uspeva da pokrije troškove goriva za generator.

– Obično plaćam oko 300 evra račun za struju, ali sada trošim 100-110 evra dnevno da kupim gorivo za agregat – rekao je Gaši u čijoj pekari radi 10 radnika.

Mnoga preduzeća i domaćinstva na Kosovu nabavila su prenosive generatore električne energije otkako su počele restrikcije struje.

Rojters navodi i da je premijer Aljbin Kurti govorio o drastičnom porastu cena struje, a navode i da građani na Kosmetu plaćaju najjeftiniju struju u Evropi jer su tarife za domaćinstva u velikoj meri subvencionisane.

Većina energije na Kosmetu proizvodi se u dve termoelektrane na ugalj, izvan Prištine, i obično se uvozi od 10 do 15 odsto energije koja se troši u južnoj srpskoj pokrajini, ali tokom ove krize uvoz je skočio na 40 odsto.

“Kao rezultat toga, za Kosovo i Metohiju uvozi se energija koja nije bila planirana na tržištima, pa bi ta povećana tražnja mogla da ugrozi snabdevanje strujom širom Evrope”, navodi Rojters.

U tekstu se podseća i da elektrane na KiM rade na lignit, meki ugalj koji proizvodi posebno toksično zagađenje prilikom sagorevanja, a zvanični podaci pokazuju da se na Kosovu nalaze pete najveće svetske rezerve lignita, između 12 i 14 milijardi tona.

Pomoć iz Albanije

Albanska vlada obezbediće za Kosovo i Metohiju 7.680 megavata električne energije za 31. decembar i 1. januar, u pokušaju da pomogne prevazilaženje energetske krize.

– Posle dogovora koji smo imali sa čelnicima Kosovske energetske korporacije uspeli smo da obezbedimo 3.600 megavata za 31. decembar, a 4.080 megavat sati za 1. januar – rekla je ministarka za infrastrukturu i energetiku Albanije Beljinda Baluku.

Energija će biti data bez finansijske nadoknade, a biće vraćena tokom leta, prenosi Kosovo onlajn pisanje medija u Prištini.

3 COMMENTS

  1. Pa ne mojte tako, draaagi ljudi iz Brisela.

    Najbolje će biti da pozovete sve šiptare u svoje zemlje i da im vi dajete struje onoliko koliko mislite da je dosta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here