EPA/Zoltan Balogh

Mađarska može po hitnoj proceduri da dozvoli uvoz ruske vakcine protiv Covid-19, ali samo za svoje građane i uz punu odgovornost, navodi se u Evropskoj komisiji.

Povodom najava da će Mađarska dozvoliti uvoz i upotrebu ruske vakcine protiv Covid-19, u Evropskoj komisiji kažu da hitno odobrenje na nacionalnom nivou jeste jedan od mogućih načina za uvoz te vakcine.

– Upotrebnu dozvolu za teritoriju EU izdaje Evropska agencija za lekove, ali postoji procedura koja se sprovodi u hitnim situacijama koju zemlja članica može da iskoristi za nabavku vakcina – kaže portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

Korišćenje vakcine samo u Mađarskoj, ali ne i dalje u EU…

U Komisiji napominju da će u konkretnom slučaju mađarske nacionalne vlasti morati da “donesu odluku i preuzmu odgovornost za ono što sledi”.

– Ako se upotreba dozvoli od strane mađarskih nadležnih vlasti, vakcina može da se korsti samo u Mađarskoj, ali ne i dalje u EU – kaže Kersmaker.

U Evropskoj komisiji napominju da “nemaju podatke” o ruskoj vakcini i da je proizvođač tek nedavno “napravio prve kontakte” sa Evrospkom agencijom za lekove.

Dodaje se da se u Briselu zalažu za autorizaciju vakcina koja dolazi kroz Evropsku agenciju za lekove jer će ona “temeljno ispitati efikasnost i bezbednost” vakcine pre nego što dođe na tržište EU.

1 COMMENT

  1. Iako je ruska vakcina bolja i mnogo jeftinija eu oce da se kupi od njihovih kompanija iako je puno skuplja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here