Ministarstvo odbrane Srbije

Grupa albanskih lobista u američkom Kongresu uputila je pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kome traže od njih da udvostruče pažnju u rešavanje tenzija između Beograda i Prištine i pojačaju posvećenost u konačno rešenje problema dve strane.

“Pozivamo vas da osudite nedavnu eskalaciju tenzija i mobilizaciju srpske vojske i ohrabrimo vašu administraciju da se pridruži našim partnerima iz EU i NATO u podršci dijalogu između Kosova i Srbije radi pronalaska mirnog i konačnog rešenja”, navodi se u pismu.

Dodaju da su tenzije eskalirale kada su srpski borbeni avioni leteli blizu Kosova.

Pismo su potpisali kopredsednici te grupe Riči Tores i Džim Hajns, kao i članovi Elisa Slotkin, Džo Kortni, Monder Džons, Kerolin B. Melouni i Džejms P. Mekgavern a nakon nedavne eskalacije na severu KiM.

Kako se navodi u pismu, prošle nedelje nastala je zabrinjavajuća situacija kao rezultat vojne mobilizacije na prelazima, preteći nesigurnom stabilnošću u regionu Balkana.

U pismu je detaljno opisano šta se tačno dešavalo tokom blokade administrativnih prelaza sa akcentom na to da su ih nadletali avioni vojske Srbije i da je prelaze obišao ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

“S obzirom na neproporcionalnu snagu oružanih snaga Srbije, pozivamo vas da obnovite obavezu SAD da obezbede da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država”, navodi se u pismu.

Bajdenu je skrenuta pažnja da Beograd stalno podriva legitimitet i suverenitet Kosova i pozivaju SAD da nastave da podržavaju Kosovo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here