YT Printscreen

SAD će početi da raspoređuju rakete većeg dometa u Nemačkoj 2026. godine, saopšteno je iz te dve zemlje tokom sastanka zemalja NATO. Ovo je veliki korak u cilju zaštite Evrope pred sve većim ruskim pretnjama, naveli su.

Najmoćnije američko oružje koje će biti raspoređeno u Nemačkoj predstavlja najznačajnije vojno raspoređivanje na evropskom kontinentu od Hladnog rata, što je jasno upozorenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

U američko-nemačkom saopštenju se navodi da je “etapno raspoređivanje” priprema za dugoročno stacioniranje u Evropi borbenih sposobnosti koje će uključivati rakete “tomahavk” i hipersonično oružje sa širim spektrom delovanja.

“Ne možemo isključiti mogućnost napada na suverenitet i teritorijalni integritet saveznika”, naveli su saveznici u saopštenju.

U saopštenju koje su objavili šefovi država i vlada koji učestvuju na sastanku NATO u američkoj prestonici, saveznici su najavili nameru da Ukrajini pruže vojnu pomoć u vrednosti od 40 milijardi evra u narednih godinu dana.

Dokument takođe koristi oštriji jezik nego u prošlosti prema Kini ocenjujući da “omogućava ratne napore Rusije” protiv Ukrajine i da Peking nastavlja da predstavlja sistemske izazove evroatlantskoj bezbednosti.

Regioni Zapadnog Balkana i Crnog mora su od strateškog značaja za alijansu i Nato ostaje snažno posvećen njihovoj bezbednosti i stabilnosti, navodi se u saopštenju.

“Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom u cilju podrške reformama, regionalnom miru i bezbednosti i borbi protiv malignih uticaja, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje od strane državnih aktera i njihovih saveznika”, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se ističe važnost demokratskih vrednosti, vladavine prava, unutrašnjih reformi i dobrosusedskih odnosa kao vitalnih za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije, navodi se u tački o Balkanu.

“Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO na Zapadnom Balkanu, uključujući mirovne snage Kfora na Kosovu predvođene NATO“, navodi se u saopštenju.

U sredu je potvrđeno da su drugi avioni F-16 koje su poslale Danska i Holandija poslate u Ukrajinu.

Tokom intervjua u sredu za radio mreže “Foks njuz”, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je da neće povući Sjedinjene Države iz NATO, ponavljajući pozive zemljama članicama da troše više na odbranu.

“Samo želim da plate svoje obaveze. Mi štitimo Evropu i oni to koriste”, rekao je Tramp.

U saopštenju se poziva Kina da prekine materijalnu i političku podršku ruskim ratnim naporima, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog kineskih svemirskih mogućnosti. U dokumentu se govori o brzom širenju kineskog nuklearnog arsenala, tražeći od Pekinga da se uključi u strateške pregovore o smanjenju rizika.

2 COMMENTS

  1. Rakete su rasporedjene u se tri Balticke Republike, u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj , Svedskoj, Finskoj, Nemackoj, pa cak i u nazovimo ih prijateljskim zemljama Slovackoj i Madjarskoj.
    Putko se jako prevario sa ovom takozvanom specijalnom akcijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here