EPA/Florian Wieser
Aleksander Šalenberg

Ministri inostranih poslova Austrije i Slovačke, Aleksander Šalenberg i Ivan Korčok istakli su danas u Beču da, u aktuelnom vremenu koronavirusa, odluka o proglašenju upozorenje za putovanje u neku zemlju nije politička odluka.

– Upozorenje za putovanje se zasniva isključivo na činjenicama i procenama epidemiologa – objasnio je Korčok.

On je ocenio da je odgovoran potez što Austrija nije otvorila svoje granice za građane takozvanih trećih zemalja.

I Šalenberg je naglasio da nedavna odluka o stavljanju Rumunije i Bugarske na listu zemalja za koje važi upozorenje za putovanje nije niti političko, niti diplomatsko pitanje.

– Ta odluka znači da prilikom povratka u Austriju putnici moraju u dvonedeljni karantin ili prikažu negativan PCR test – objasnio je on.

U razgovoru su šefovi diplomatije dve susedne zemlje istakli poseban zančaj dobrih bilateralnih odnosa.

– Jačanje bilateralnih odnosa nije nešto što je lepo imati, nego nešto što moramo imati – podvukao je Šalenberg.

Korčok, koji je, na početku korona krize, u funkciji bivšeg ambasadora Slovačke u SAD, vraćen austrijskim avionom, kazao je da je od početka nove dužnosti praktično u stalnom kontaktu sa svojim austrijskim kolegom.

Podsetio je da je Austrija drugi najveći investitor u Slovačkoj, a Šalenberg je naglasio da 40.000 Slovaka radi u Austriji.

Kada je reč o bilateralnoj spornoj temi – nuklearnoj energiji – Korčok je kazao da isključuje svaku mogućnost bezbednosnih problema u nuklearki Mohovce.

Istakao je da je bezbednost nuklearki, koje Slovačka želi da gradi, ne samo u interesu Austrije, već i slovačke vlade.

– Bezbednost je naš prioritet”, podvukao je Korčok, a Šalenberg je zatražio pre svega transparentnost i redovno informisanje, kako ne bi bili iznenađeni nekim događajima u susedstvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here