Upozoriću evropske kolege na ludaka Šešelja

0

Upozoriće evropske kolege na Šešelja ludaka: Vesna Pusić
 

"To šteti njihovom evropskom putu (Srbije), preti Hrvatskoj, ali i BiH koja je manje stabilna i koja je tek na početku svog evropskog puta. S toga stanovišta, to predstavlja jedan potencijalno remetilački faktor, u prvom redu u regionalnim odnosima i javnom mnjenju u regionu. To ću svakako spomenuti u kontekstu o BiH i upozoriti na otežavajuću okolnost koja se pojavila, a to je, nemam boljeg izraza, ludački element u regionu", rekla je Pusićeva uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU.

 

Šefovi diplomatija EU sastali su se danas u Briselu na redovnom mesečnom sastanku, a glavna tema je Ukrajina i odnosi s Rusijom, ali će se razgovarati i o BiH.

 

Pusićeva je rekla da na ovom sastanku inicijativa za BiH, koju je proletos pokrenula Hrvatska a kasnije je prerasla u britansko-nemačku inicijativu, sada treba da preraste u inicijativu cele EU.

 

"Temeljna ideja novog pristupa BiH je preraspodela koraka u približavanju te zemlje statusu kandidata. Mislim da je najvažniji zadatak novog vođstva u BiH da dovede svoju zemlju do statusa kandidata", rekla je Pusićeva.

 

Osnovni element u novoj inicijativi za BiH je zahtev novom rukovodstvu BiH da se obaveže da će sprovesti institucionalne reforme kako bi zemlja mogla da napreduje ka EU, a zauzvrat im se nudi status kandidata i pomoć u sprovođenju ekonomskih reformi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here