EPA-EFE
Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko demantovao je navode da mu je tokom nedavnog telefonskog razgovora američki državni sekretar Majk Pompeo izneo neke zahteve i istakao da njih dvojica imaju „veoma dobre odnose“. Kako je rekao, istovremeno je upozorio Pompea da će Belorusija odgovoriti u slučaju agresije susednih zemalja.

Lukašenko je otkrio detalje razgovora od 24. oktobra, povodom kojeg je portparol američkog Stejt departmenta ranije izjavio da je Pompeo zahtevao od beloruskog predsednika da odmah pusti američkog državljanina, političkog stratega Vitalija Škljarova i da mu odobri da napusti Belorusiju.

– Pompeo i ja imamo veoma dobre odnose. Sve što pišu na Telegram-kanalima su gluposti. Nije ništa zahetvao od mene, bio je to veoma topao i srdačan razgovor – rekao je šef Belorusije, a prenosi Sputnjik Belorusija.

Istovremeno, Lukašenko je upozorio šefa američke diplomatije da je Belorusija spremna da odgovori u slučaju agresije susednih zemalja.

– Ali direktno i prijateljski sam mu rekao: ‘Majk, uprkos tome, ja razumem šta se događa’. I upozorio sam ga, drznu li se sa poljske strane posebno, zatim litvanske, a možda i ukrajinske (što se čak ni razmatra, nije im do toga) – odgovorićemo na to – naglasio je beloruski lider.

Kako je rekao, Pompeo ga je zatim uverio da se to „nikada ne može i neće dogoditi“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here