pixabay.com
Foto: Ilustracija

Malezijski proizvođač gumenih rukavica Top Glove izvestio je u sredu da mu je neto dobit u drugom tromesečju gotovo ušesterostručena.

Dobit dolazi kao posledica kontinuirano snažne potražnje za zaštitnom opremom u pandemiji koronavirusa.

Malezija proizvodi oko 65 posto jednokratnih gumenih rukavica dostupnih na svetskom tržištu, a potražnja je naglo porasla od početka pandemije koronavirusa u 2020. godini, prenosi Index.

Top Glove proizvodi 50 milijardi pari rukavica godišnje i predstavlja se kao “najveći proizvođač gumenih rukavica u svetu”. Snažna potražnja donela mu je gotovo šesterostruko veću neto dobit u tromesečnom razdoblju do kraja maja, od 2.06 milijardi ringgita (500 miliona dolara).

Prihod mu je više nego udvostručen, na 4, 16 milijardi ringgita.

Malezijska kompanija zabeležila je rekordnu dobit peto tromesečje zaredom, uprkos američkoj zabrani uvoza zbog navodnog kršenja ljudskih prava radnika.

Američka agencija za carinu i zaštitu granica (CPB) saopštila je u martu da je utvrdila da su određene rukavice za jednokratnu upotrebu malezijske kompanije proizvedene uz korišćenje prisilnog rada.

Kompanija navodi da mu je zbog američke zabrane obim prodaje blago smanjen u poređenju s prethodnim tromesečjem.

“Uprkos tome, globalna potražnja za rukavicama i dalje je snažna i one se sve više koriste, zbog kontinuirane pandemije”, ističu u malezijskoj kompaniji.

Izvršni direktor Top Glovea Lee Kim Meow rekao je u sredu da “blisko sarađuje s američkim CBP-om kako bi brzo rešio” pitanja vezana za zabranu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime