Nada Mitrović
Sajam građevinarstva

Građevinari u Srbiji, iako suočeni sa poteškoćama usled poremećaja na tržištu građevinskog materijala, nisu obustavili građevinske projekte, a Privredna komora Srbije nastoji da zajedno sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva dođe do rešenja prihvatljivog i za državu i za izvođače kako bi se što efikasnije prevazišli problemi, istakla je Ivana Vuletić, sekretar Udruženja građevinske industrije Privredne komore Srbije.

Cene građevinskog materijala povećavaju se zbog ukrajinske krize, a prvi skok usled poskupljenja čelika na svetskim berzama u aprilu prošle godine bio je unekoliko ublažen zahvaljujući merama pomoći države tokom pandemije. Nova kriza u Ukrajini izazvala je dodatne poremećaje, ukazala je.

Vuletić je rekla da je učešće građevinarstva u rastu BDP Srbije veliko i da je taj sektor ključan za razvoj zemlje, jer je građevina u direktnoj vezi sa mnogim privrednim granama pa ostvaruje uticaj na ostale delove industrije.

– Trenutno u srpskoj građevini posluje preko 15.000 firmi, sa više od 150.000 zaposlenih – rekla je sekretar resornog udruženja PKS, konstatujući da činjenica da je mnogo naših građevinaca u inostranstvu, i stranih u Srbiji, svedoči o tome da smo na svetskoj mapi u ovoj industriji, što se tiče izvođenja radova.

Na štandu PKS izlaže 11 kompanija među kojima je i kruševačka firma “Konstrukcije”, koja se bavi proizvodnjom i montažom čeličnih konstrukcija. Milosava Vujović iz “Konstrukcija” navodi da, pored projekata za Švajcarsku i Crnu Goru, upravo rade na projektu u Surdulici. Prema njenim rečima, u 2022. godini uspešno se radi, jer svaki klijent mora da se ispoštuje.

– Malo su trenutno cene veće i otežana je naplata potraživanja, ali mislim da će to da se vrati u neku normalu što se tiče gvožđa i panela koje uvozimo iz Grčke, Bugarske i Rumunije – rekla je ona.

Danijela Antić iz porodične firme “Antić Kosta” iz Stalaća koja se bavi proizvodnjom metalne galanterije za građevinarstvo i posluje od 1959. Godine, kaže da trenutno izvoze u 15 zemalja. Tržište su im države bivše Jugoslavije i neke evropske destinacije.

– Trudimo se da u ovim teškim vremenima zadržimo rast koji smo do sada imali – godišnje između 20 i 30 odsto. Ova godina je malo lošije krenula. Veoma je teško što se tiče metaloprerađivačke industrije pre svega za nabavku repromaterijala. Snalazimo se kao i ostali – kaže predstavnica firme koja zapošljava 90 ljudi.

Sajam građevinarstva koji je na Beogradskom sajmu danas otvorio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, prilika je da kompanije pokažu šta rade, i šta planiraju, odnosno da razmene iskustva, a Privredna komora Srbije sa tim ciljem organizovala je niz stručnih skupova, poslovnih susreta i konferencija.

Na dva stručna skupa održana tokom dana, predstavljena je primena BIM tehnologija i standarda u procesu projektovanja bolnica, integrisano 4D/5D planiranje i praćenje izgradnje na primeru stambenog kompleksa Novo Brdo u Sloveniji, upotreba BIM modela na bazi internet tehnologija, a održan je i skup o temi „Potrebe za kvalifikacijama u građevinskom sektoru“, na kojem su učestvovali predstavnici Ministarstva prosvete i naučno tehnološkog razvoja, Agencije za kvalifikacije, Udruženja geodetskih i građevinskih škola Republike Srbije. Učesnici su razmotrili obrazovanje za potrebe građevinskog sektora i modernizaciju kvalifikacija u građevinarstvu u skladu sa Zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here