Uprkos špijunaži SAD i Nemačka prijatelji

0

Džon Keri, državni sekretar SAD
 

"Dozvolite mi da naglasim da je odnos Sjedinjenih Država i Nemačke je strateški; imamo ogromnu političku saradnju i mi smo dobri prijatelji", rekao je Keri.

 

Dvojica ministara razgovarala su o tom pitanju tokom niza sastanaka u Beču gde pokušavaju da deblokiraju pregovore o nuklearnom programu Irana. Razgovarali su i o Avganistanu i Bliskom istoku, izjavio je nmački ministar spoljnih poslova Štajnmajer.

 

"To nam pokazuje da su transatlantski odnosi Nemačke i SAD potrebni, uprkos teškoćama poslednjih nedelja", rekao je on. "Mi ćemo raditi na fundamentalnoj osnovi uzajamnog poštovanja", dodao je on.

 

Do zahteva za objašnjenja dve zemlje je došao posle dramatične odluke u četvrtak u Berlinu da protera šefa američke obaveštajne službe u Nemačkoj – što je veoma retka mera u okviru NATO – posle hapšenja dvojice ljudi osumnjičenih da su špijunirali za Vašington.

 

U intervjuu snimljen u subotu za javnu TV ZDF, nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Vašington da promeni ponašanje u oblasti špijunaže. "Mi više ne živimo u eri Hladnog rata, kada je verovatno svako sumnjao u svakoga", rekla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here