www.jba.rs

Svaka ideja treba da ima svoj put realizacije, koji će biti unapred definisan i isplaniran. Za sve što želimo da unapredimo, važno je da imamo odgovarajući plan. U uređenju enterijera ili eksterijera doma ili poslovnog prostora, početak je detaljno planiranje svih potrebnih aktivnosti.

Najčešće se radi o više ili manje zahtevnim radovima, koje realizuju profesionalci, poput molera, majstora, električara i drugih stručnih lica. Bavljenje detaljima isto je značajno koliko i krupnim stvarima, jer i najmanja sitnica može uticati na formiranje utiska o uređenosti, modernosti i atraktivnosti prostora, bez obzira na tip i namenu. Upravo zbog toga, profesionalan tim je i više nego neophodan.

Najčešće, renoviranje počinje radovima čiji rezultati nisu toliko vidljivi, sve dok ne dođe do nekog problema. Na primer, za razliku od toga što postavljen parket, kao visokokvalitetan i uvek moderan pod ostavlja snažan utisak, puteve kojima se od kuće, stana ili kancelarije kreću otpadne vode, obično i ne primetimo.

Tačnije, ne primetimo sve dok ne dođe do eventualnog problema u mehanizmu funkcionisanja, pa se pojavi voda na neželjenim mestima. Slično kao i postavljanje podova, zidne police, sklopljeni ormarići i drugi komadi nameštaja, privlače pažnju i čine prostoriju uređenom prema određenom stilu, u željenoj kombinaciji boja, a ujednu pružaju veliku funkcionalnost – prostor za dekorisanje ili odlaganje potrebnih stvari.

Otpadne vode – instalacije koje idealno prečišćavaju svaki odvod

Nešto što je neminovno uspostaviti i pre postavljanja podova, oblaganja zidova i bavljenja dekorom, jeste sistem koji reguliše otpadne vode. Svaka prostorija koja ima dovod vode, a to su najčešće kuhinja i kupatilo, mora imati i adekvatan odvod otpadne vode. Sistem za prečišćavanje vode može da bude namenjen kućnoj upotrebi, kao i kancelarijama, javnim i drugim objektima. Neophodno je poštovanje evropskih i svetskih standarda u mehaničkom, kao i biološkom prečišćavanju odlaznih voda. Savremeni i inovativni sistemi jednostavno, efikasno i kvalitetno prečišćuju sve otpadne vode iz stambenih i poslovnih objekata. Uglavnom se radi o standardnim, kuhinjskim odvodima, kao i odstranjivanju fekalija.

Savremena dostignuća tehnike i tehnoloogije, učinila su da otpadne vode budu redukovane ne samo ugradnim cevima, prečišćivačima i instalacijama koje se postavljaju tokom gradnje objekata i pre oblikovanja zidova prostorija, već i uz mogućnost naknadnih postavljanja plastičnih instrumenata za čišćenje. Uglavnom se radi o malim i praktičnim uređajima, koji imaju veliku snagu da usmere i tretiraju otpadne vode isključivo u pravcu prečišćavanja sa više aspekata.

Podrazumeva se eliminisanje virusa, bakterija i drugih stranih tela, kako bi čak i otpadne vode mogle da se koriste za nove potrebe. To su najčešće procesi navodnjavanja, kao i tehnološke upotrebe za potrebe domaćinstva.

Parket – pod koji savršeno uređuje prostor i čini ga trajno lepim

Ukoliko je u planu zamena podova, ili se biraju varijante za tek izgrađeni prostor, parket je fenomenalan izbor. Naravno, neophodno je uspostaviti plan i konkretne aktivnosti za postavljanje podne obloge. Parket se kupuje prema predviđenoj kvadraturi prostora, određenoj boji i nijansi, kao i načinu postavljanja. Postoji gotova varijanta, koja se jednostavno postavlja bez lakiranja i hoblovanja, a nema potrebe ni za bukom, grubim alatima i čišćenjem obimne prašine. Standardna varijanta sve to podrazumeva, ali je jednako trajna i popularna.

Parket je savršena podna obloga za svaku prostoriju, veoma je čvrsta i izdržljiva, a ima autentičan izgled dugi niz godina. Veoma je atraktivan, a ima bezvremenski dizajn koji se prepoznaje u masi drugih vrsta podova. Parket koji ne zahteva lakiranje i hoblovanje karakteriše mogućnost postavljanja tokom čitave godine, bez obzira na temperature i pojavu padavina. Pored toga, takav parket je i četkan, pa je površinska obrada potpuna.

Može da ima više slojeva, a obično se bira čvrsta, troslojna varijanta. Karakteristike koje ima parket ogledaju se i u dizajnu koji savršeno pristaje svim stilovima uređenja – od retro, preko klasičnog do modernog. Pored toga, daje svežinu prostoru, veoma je topao i prirodne nijanse drveta ostavljaju snažan utisak o kompletnom uređenju.

Zidne police – dekoracija i funkcionalnost koja ostavlja utisak

Ukoliko je bavljenje otpadnim vodama, kao i postavljanje parketa završeno, idealan način da se dekoriše prostorija uz funkcionalan prostor za odlaganje, jeste uz atraktivne zidne police. One mogu da budu klasične daske, od iverice ili medijapana, postavljene najčešće horizontalno na zidove. Štede prostor, jer ostavljaju pod slobodnim, dok se na zidovima odlažu sve potrebne sitnice.

Mogu biti u boji drveta, beloj ili obojenoj varijanti, a postavljaju se pravolinijski, ili neravnomerno raspoređene, što opredeljuje ostatak stila i dizajna enterijera. Jednostavne su za postavljanje pa se i samostalno mogu šrafiti na zid bilo kojih dimenzija. Koriste se kao držači modernih televizora ili druge tehnike, police za knjige, ali i svih drugih predmeta.

Zidne police imaju veliki broj prednosti, koje se ogledaju u odličnoj praktičnosti i estetici koja pleni i privlači poglede. Pre svega, popunjavaju prostor zidova i omogućavaju odlaganje sitnica, kao i dekoraciju, što je odličan način da se spoji lepo i korisno. Mogu se odabrati zidne police sa vratancima, fiokarima, staklenim elementima, ili kao najjednostavnija ravna, drvena ploča.

Takođe, veoma su prilagodljive raspoloživom prostoru i mogu biti svih potrebnih dimenzija, dezena i boja. Njihov višenamenski karakter čini ih veoma popularnim, pa su danas tražene za prostore svih namena – dnevne i spavaće sobe, trpezarije, kancelarije, kao i trgovinske i uslužne objekte.

Uređenje doma, salona, kancelarije, ili bilo kojeg drugog prostora, nikada nije bilo jednostavnije nego danas. Dostupan je veliki broj sistema zaštite, čvrstih i izdržljivih materijala, kao i rešenja koja plene dizajnom, komforom i atraktivnošću. Ukoliko su podovi element uređenja ili renoviranja, parket je savršen izbor.

A kako bi podovi bili kompletno izolovani od vode, a izlazni sistem funkcionalan, moderan sistem za prečišćavanje čini da otpadne vode koje se zadržavaju budu daleka prošlost. Uz sve navedeno, uređenje zidova bitan je aspekt ulepšavanja svakog enterijera, a zidne police su fenomenalan način da se spoje estetika i praktičnost. Kako bi se svaki tip ulepšavanja, uređenja i renoviranja uspešno realizovao, potrebno je da bude prisutan i arhitekta bitno je da bude pedantno, detaljno i kompletno osmišljen, odnosno da postoji plan i pomoć profesionalaca u svakoj oblasti.

Jelena Pavlović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here