Urrraaa! Oporavlja se ozonski omotač!

0

Najveća ozonska rupa se nalazi iznad Antarktika 

 

U izveštaju se navodi da će biti potrebne decenije pre nego što ozonska rupa počne da se smanjuje. Naučnici navode da oporavak u potpunosti zavisi od političke odlučnosti da se prekine upotreba gasova koji uništavaju ozon.

Studiju su objavili istraživači iz Svetske meteorološke organizacije (SMO) i Programa UN za okolinu, preneo je Bi-Bi-Si.

"Međunarodna akcija u vezi sa ozonskim omotačem je priča o velikom usjehu u zaštiti okoline. Ovo treba da nas ohrabri da pokažemo isti stepen urgentnosti i jedinstva u rešavanju još većeg izazova – klimatskih promena", izjavio je generalni sekretar SMO Mišel Žaro.

Doktor Ken Juks iz američke agencije za istraživanje svemira NASA rekao je da su ljudi "počeli da rade pravu stvar kako bi preokrenuli atmosferu u ono što je bila pre početka industrijske revolucije".

Naučnici nisu potpuno sigurni da će se ozonska rupa sama zatvoriti. Profesor Dejvid Vogan iz britanske istraživačke grupe za Antarktik rekao je da će rezultati dodatnih testova dati bolji uvid u zaključke SMO.

Najveća ozonska rupa nalazi se iznad Antarktika.

"Moramo da budemo oprezni, ali ovo zaista liči na dobre vesti. Biće potrebno nekoliko sedmica da obradimo podatke sa Antarktika da bismo potvrdili zaključke. Ako budu tačni, to će ukazati na potencijallnu snagu međunarodnih sporazuma", rekao je Vogan.

Nasuprot dobrim vestima o ozonu je nepovoljna informacija o klimatskim promenama. SMO je ove sedmice saopštila da su gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte dostigli rekordnu koncentraciju u atmosferi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here