Instagram budnucnostsrbijeav

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas, nakon obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, podršku Srbiji, usled energetske krize, u visini od 160 miliona evra, i poručila da zna da je budućnost Srbije u EU, jer Unija nije potpuna bez Srbije.

Ursula fon der Lajen izjavila je danas da se proces proširenja zasniva na zaslugama i da je to u rukama zemlje koja želi da se pridruži EU, ali i da je važno uskladiti se sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU zato što to, kako je rekla, ide ruku pod ruku.

Ona je tako odgovorila novinarima u Nišu na pitanje od čega zavisi budućnost Srbije u EU – da li isključivo od političkih pitanja pre svega zbog odnosa sa Rusijom i rešenja sa Prištinom ili i od reformi i usklađivanja stava članica o proširenju.

– To je u rukama zemlje koja želi da se pridruži EU, koliko je brz taj proces jer u njihovim je rukama da urade neophodne reforme i zato je napredak u reformama izuzetno važan – rekla je fon der Lajen nakon što je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišla radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska u blizini Niške Banje.

Istakla je da je Srbija već dosta toga uradila i da “radimo zajedno da biste dalji napredak postigli”, ali i ukazala da je važno uskladiti se sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU zato što to “ide ruku pod ruku”.

– Pridruživanje EU znači deliti iste vrednosti, ići u istom pravcu kao i drugi u političkim odlukama i takođe biti u skladu sa našom zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i mi računamo na vas u Srbiji kao na pouzdanog partnera zato što zajedno možemo da branimo zajedničke principe – rekla je fon der Lajen.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here