Tanjug
Prenose znanje i iskustvo: Lekari iz Kine u našoj zemlji

U Starom Generalštabu u Beogradu danas su svečano uručena priznanja za tri člana lekarskog tima iz Kine.

Oni su u Srbiju došli 4. maja ove godine i bili angažovani na pružanju pomoći u suzbijanju i gašenju epidemije Kovid-19 u Srbiji.

Naredbom ministra odbrane Aleksandra Vulina, kao znak priznanja za ostvarenu uspešnu saradnju i doprinos, pripadnicima lekarskog tima iz Kine, Liu Dajueu, Tang Keđing i Čeng Šoudžen, dodeljene su vojne spomen-medalje za doprinos sistemu odbrane Republike Srbije, najviša vojna priznanja koja se dodeljuju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, s članovima svojih kolegijuma, i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Obraćajući se kineskoj delegaciji, ministar Vulin je istakao da su došli kada je bilo najpotrebnije, u najtežem trenutku.

– Vođe naših zemalja, predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping, prepoznali su želje naših naroda i iskovali čelično prijateljstvo. Prijateljstvo stvoreno u dobrim vremenima može da bude predmet sumnje, ali ono koje se potvrdi u trenucima kada gubite živote i borite se za sam opstanak vaše nacije, ne može više nikada biti predmet sumnje – rekao je Vulin. On je istakao da za prijatelje iz Kine nijedno mesto nije bilo daleko, nijedna situacija, niti zadatak, suviše opasna ili nerešiva.

– Zadužili ste nas velikim dobrom. Ima velikih i moćnih naroda koji pamte samo dok im je pomoć potrebna, a kada nevolja prođe, zaborave i okrenu se sebi. Srbija nije takva i kad god budemo trpeli pritiske i čuli kako je Kina suviše zastupljena, i kako smo joj suviše zahvalni, samo ćemo ih podsetiti na najteže trenutke u kojima smo bili zajedno – rekao je ministar odbrane i dodao da građani Srbije, kao i predsednik Aleksandar Vučić, to ne zaboravljaju.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo istakla je da dodela priznanja kineskim stručnjacima pokazuje pažnju i poverenje koje je srpska vlada ukazala stručnjacima, ali i snažno prijateljstvo koje srpski narod oseća prema kineskom.

– Naglo izbijanje koronavirusa svim zemljama u svetu predstavlja veliki izazov. Čestitamo narodu i Vladi Srbije na postignutim rezultatima i pobedi u borbi protiv epidemije i što ste dali odličan odgovor. Kineski i srpski narod međusobno se podržavao i pomagao tokom borbe protiv epidemije – rekla je Čen Bo.

Obraćajući se u ime nagrađenih, doktorka Čeng Šoudžen zahvalila je Ministarstvu odbrane i istakla da su medalje priznanje njihovom radu i da predstavljaju simbol čeličnog prijateljstva Kine i Srbije.

– Tokom boravka u Srbiji, medicinski tim kineskih stručnjaka prešao je više od 20.000 kilometara, obišao Srbiju uzduž i popreko, kovid bolnice i brojne ustanove. Uvek smo imali dobro iskustvo, prenosili smo naše iskustvo, posebno iz Vuhana, davali smo predloge, ramenjivali mišljenje u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji – rekla je Čeng.

Ističe da je važno što su Vlada Srbije i predsednik Vučić pristupili odgovorno i hrabro, i odmah uveli niz snažnih mera – od uvođenja vanrednog stanja do formulisanja različitih procesa sprovođenja stroge kontrole priprema za povratak na posao i obnovu proizvodnje.

Ona je posebno istakla ulogu Vojske Srbije tokom epidemije, navodeći da je svakog dana učestvovala u prevenciji i kontroli epidemije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime